Konvoj amerických vojsk u Jaroměře (30.5.2018).

Konvoj amerických vojsk u Jaroměře (30.5.2018). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Válka v Pobaltí? Americké jednotky by uvázly v dopravní zácpě, píše deník

  • 183
V případě konfliktu mezi Ruskem a pobaltskými státy by mohla spojenecká pomoc ztroskotat na špatném plánování, chatrné infrastruktuře a byrokracii. Americká armáda – ač nejsilnější na světě – by se zřejmě zasekla po cestě napříč Evropou a dorazila by pozdě, tvrdí analýza amerického deníku The Washington Post.

Do Pobaltí vede z Polska cesta přes úzkou hranici s Litvou, která měří zhruba sto kilometrů. Z jedné strany je ruská enkláva kolem Kaliningradu a na druhé straně ruský spojenec Bělorusko. Pro transport těžké vojenské techniky je přitom použitelná jediná dálnice.

Členské státy Severoatlantické aliance

Dopravní komunikace v regionu jsou často velmi úzké, cesta po nich je příliš pomalá a i menší dopravní nehoda může provoz úplně ochromit. V Litvě je také širší rozchod kolejí, než například u nás nebo v Polsku, takže se při přesunu po železnici musí překládat vozidla na jiné vagóny, což může zabrat i několik dní, upozorňuje The Washington Post.

Studie výzkumné instituce Rand Corporation z roku 2016 uvedla, že v případě útoku by Rusku stačilo maximálně šedesát hodin na to porazit jednotky NATO v Pobaltí a dobýt mimo jiné i hlavní město Lotyšska nebo Estonska.

Přesuny vojáků brzdí i byrokracie

Stav dopravní infrastruktury však není jediným faktorem, který brzdí přesun vojáků po Evropě. Americký generál Steven Shapiro si nedávno stěžoval, že při přesunu vojáků z německého přístavu Bremerhaven do Polska museli vyplnit sedmnáct různých formulářů.

Minulý rok zase americká armáda potřebovala přesunout jednotku s vybavením z Gruzie do Německa. Akce začala v srpnu a měla původně trvat pouze pár týdnů, poslední vozidla však dorazila až v prosinci. Problémy byly hlavně na hranicích. V Maďarsku úředníkům vadil způsob, jakým byla obrněná vozidla Stryker připoutána k železničním vagónům – předtím totiž projížděla Rumunskem, kde mají jiné předpisy. Vojáci museli upevnění předělat a ještě několik dní čekali na inspektora, který by je pustil dál. Když vozidla dorazila, byla poškozena vlivem podzimního počasí.

Musíme být rychlejší než Rusko

Velitelé z NATO se obávají, že stav infrastruktury v Evropě by mohl způsobit, že vojska vyslaná na pomoc proti případné agresi ze strany Ruska, by jednoduše nedorazila včas. Téma mobility spojeneckých vojsk v Evropě se bude probírat na červencovém summitu NATO v Bruselu.

NATO chce také navýšit počet vojáků, kteří budou připraveni pro rychlý přesun během třiceti dnů na třicet tisíc. V současnosti je připraveno pět tisíc vojáků pro přesun do deseti dnů, což podle některých vojenských stratégů není dost. Cílem těchto příprav je hlavně mít v dispozici dostatečně odstrašující sílu, která by měla zabránit případnému konfliktu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video