V turkmenské poušti vyroste ledový palác

  • 22
Turkmenský diktátor Saparmurad Atajevič Nijazov, který si říká Turkmenbaši, Otec všech Turkmenů, chce opět dokázat, že umí poručit větru, dešti. Uprostřed žhavé pouště nedaleko hlavního města Ašchabad chce postavit obrovský ledový palác. O projektu píše BBC.

"Postavíme palác z ledu," tvrdil prezident v turkmenské televizi.

"A musí se do něj vejít nejméně tisíc lidí," přiblížil svůj projekt. Stavbu si dokonce stanovil za jeden z nejdůležitějších úkolů své neomezené vlády.

Palác má vyrůst v horách nedaleko metropole. Dopravu bude zajišťovat lanovka přímo z Ašchabadu.

Celý komplex by se měl svojí velikostí podobat západním zábavním parkům ve stylu Disneylandu.

"Naše děti se tam budou učit lyžovat, dáte si tam kávu či oběd," libuje si Nizajov.

Ledové paláce byly oblíbené už v Sovětském svazu, ale vždy se stavěly na Sibiři. Turkmenské hory jsou sice vysoké, ale není tam dostatečná zima pro realizaci podobného projektu, píše BBC.

Nizajov je svými megalomanskými projekty proslulý a ve světě už moc lidí nepřekvapí. Staví například největší mešitu na světě. Nedávno dokonce nařídil, aby řidičské testy obsahovaly zkoušku ze znalosti jeho filosofického díla. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video