Geminidy

Geminidy | foto: Profimedia.cz

V noci vyvrcholí meteorický roj Geminidy

  • 12
Ve středu nad ránem bude vrcholit letos poslední meteorický roj Geminidy. Pozorování však bude rušit Měsíc, který je krátce před úplňkem. Maximum úkazu, kdy bude podle odhadu astronomů za hodinu vyletovat ze souhvězdí Gemini 110 meteorů, nastane přesně ve 04:48.

Protože Měsíc bude v úplňku 15. prosince a v jeho svitu slaběji zářící objekty zaniknou, budou vidět jen ty nejjasnější meteory. Roj bude aktivní do 17. prosince, řekl ČTK Pavel Suchan z České astronomické společnosti.

Zdrojem Geminid není podle astronomů kometa, která při průletu sluneční soustavou za sebou zanechala část své hmoty v podobě proudu částic, jak je tomu například u známějších rojů Perseid a Leonid. - více zde

Je to planetka 3200 Phaeton, která se zřejmě srazila s jinou planetkou, a tak vznikl pás částic, který se za ní táhne podobně jako za kometami.

Meteory, kterým se v Česku říká padající hvězdy, jsou světelné úkazy. Vznikají, když se malá tělíska nebo částečky srazí se Zemí. Při průletu atmosférou se třením o vzduch rozžhaví a většinou vypaří. Přitom dochází k ionizaci okolního plynu, a tak vzniká meteor - jasná světelná čára na obloze.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video