Hospitalizováno bylo přes 80 lidí. Ilustrační foto

Hospitalizováno bylo přes 80 lidí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

V Dánsku řádí epidemie salmonelózy, nakazilo se zřejmě přes 4 tisíce lidí

  • 11
V Dánsku propukla patrně nejhorší epidemie za posledních 15 let. Salmonelózou se tu nakazily zřejmě přes čtyři tisíce lidí, oznámily tamější zdravotnické úřady. Ty teď zkoumají vše od ledniček po účtenky nemocných, aby zjistily příčinu nákazy.

Nákaza, která může mít i smrtelné následky, se zatím definitivně potvrdila u 330 osob, z nichž čtvrtina byla i hospitalizována. V důsledku epidemie nejsou prozatím hlášeni žádní mrtví.

Hygienici se domnívají, že nákaza pochází z dánských potravin distribuovaných pouze na území království, protože v sousedních státech se epidemie nerozšířila. Bakterie rodu salmonela se pravděpodobně objevila v masném výrobku, ale zatím se neví v jakém.

Kontroloři navštěvují nakažené lidi a prohlížejí jejich chladničky. Také procházejí elektronické záznamy jejich nákupů, aby zjistili, co všechno si v posledních dnech nakoupili a kde co konzumovali.

Nákaza se v Dánsku šíří alarmujícím způsobem posledních šest týdnů. Každý den lékaři potvrdí onemocnění u dalších 30 vyšetřených osob a nic nenaznačuje, že by nápor epidemie polevoval.

Salmonelóza je bakteriální onemocnění, jež se projevuje horečkou, bolestmi břicha, průjmy a zvracením. Nemoc obvykle ustupuje po několika dnech. V závažnějších případech ale mohou nastat i záněty jiných orgánů, což může vést až k úmrtí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video