ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Uzbecká policie svérázně bojuje proti šarvátkám trhovců, otupila jim nože

  • 20
Uzbecká policie vyřešila problém s častými násilnostmi na tržištích ve městě Andižan po svém. Půlmilionové město ve Ferganském údolí na východě země, vyhlášené nožířskou tradicí, se policisté rozhodli ochránit tím, že všem trhovcům otupili nože.

Podle policejní zprávy poškodili zatím policisté ostří 350 nožů a dalších zhruba dvacet zabavili. Očití svědkové tvrdí, že trhovci se v dlouhých řadách povinně řadí do fronty před zřízencem, který na mechanickém strojku zbavuje nože ostří. Oběťmi jsou řezníci a pekaři, ale zřejmě i prodejci suvenýrů.

Andižan byl před patnácti lety místem masové vzpoury, při níž pořádkové síly podle uzbecké opozice usmrtily stovky lidí. Vláda povstání označila za akci islamistů, podle médií šlo ale spíš o povstání lidí nespokojených s nuznou sociální situací.

Zločinnost se podle oficiálních statistik v Uzbekistánu snižuje, nicméně pouliční šarvátky v Andižanu i jiných městech se dostávají na první stránky místních novin. Často jde právě o spory trhovců. 

Dokládá to případ z loňského října, kdy nedaleko metropole Taškentu za bílého dne vykrvácel místní stánkař po útoku konkurenčních trhovců.

Půlmilionový Andižan leží ve Ferganském údolí na východě země u hranic s Kyrgyzstánem.

Půlmilionový Andižan leží ve Ferganském údolí na východě země u hranic s Kyrgyzstánem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video