Usáma poslal Zarkávího zaútočit do USA

  • 720
Dva nejhledanější světoví teroristé spřádají další vražedné plány. Šéf Al-Kajdy Usáma bin Ládin vyzval Abú Músu Zarkávího, aby zaútočil na půdě Spojených států. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z amerických bezpečnostních složek.

VŠE O AL-KAJDĚ - INFOGRAFIKA

"Mezi bin Ládinem a Zarkávím proběhla komunikace. Ládin vyzval Zarkávího, aby provedl útok na území USA," řekl zdroj pod podmínkou zachování anonymity.

Zdroj tvrdí, že se teroristé spojili poměrně nedávno. Podle něho ale nejsou k dispozici žádné konkrétní poznatky o aktuální hrozbě na americké půdě. Další informace už odmítl poskytnout s tím, že by mohl ohrozit protiteroristické úsilí.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti už varovalo úřady po celé zemi. Vláda má prý k dispozici blíže nespecifikované informace o plánech Al-Kajdy na útok v Americe. "Tyto informace opakují přání Al-Kajdy zaútočit v naší vlasti," řekl mluvčí ministerstva Brian Roehrkasse.

Informace podle něj stále analyzují zpravodajské služby. "Na jejich základě ale neplánujeme zvyšovat stupeň protiteroristické pohotovosti," ujistil Roehrkasse.

Jordánec Abú Músa Zarkáví je dnes nejhledanějším mužem v Iráku. Stojí za desítkami krvavých útoků. Podle Usámy bin Ládina je Zarkáví v Iráku jeho zástupcem.

Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung v této souvislosti cituje Daniela Banjamina, experta na terorismus z Washingtonu. "Zajímavé na tom je, že by byl Zarkáví něco takového provést, že by měl takový dosah. Ještě zajímavější je, že bin Ládin zřejmě věří, že by to Zarkáví dokázal," řekl Benjamin.

Extremista abú Músá Zarkáví na archivním nedatovaném snímku vydaném jordánskou agenturou Petra.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video