Experti přišli právě včas. V hnízdě vražedných sršní bylo skoro 200 královen

  • 169
V americkém státě Washington v říjnu zničili vůbec první hnízdo sršní mandarínských, kterým se přezdívá „vražedné“. Odborníci si nejdříve mysleli, že v něm žily jen dvě královny. Jenže když ho otevřeli, napočítali jich téměř dvě stovky. Každá královna přitom v budoucnu mohla založit vlastní hnízdo.

„Vypadá to, že jsme přišli právě včas. Kdybychom nezakročili a nezničili to hnízdo, bezpochyby bychom teď začínali na čísle dvě stě,“ říká americký entomolog Sven-Erik Spichiger. Některé královny podle něj mohly stihnout uletět a zřejmě existují i další hnízda, takže experti budou ještě tři roky prohledávat okolí.

První hnízdo největších sršní na planetě objevili koncem října nedaleko města Blaine. Bylo ukryté ve stromě. Média tehdy psala o dvou královnách a přikládala fotografie děsivých členek hmyzí říše. 

Spolu s vůdkyněmi rodu tehdy odborníci vysáli z hnízda 85 sršní, jenže to byly pouhé dělnice. Když pak entomologové otevřeli hostitelský strom, počítání pokračovalo. Našli 76 mladých královen a 108 kukel, v nichž podle předpokladu expertů rostly další. Tři královny pak zachytili i v nedalekém vědru s vodou.

Celkem žilo ve stromě kolem pěti set jedinců v různé fázi vývoje, píše list The Guardian. Spichiger pak podle CNN dodává, že toto hnízdo ještě bylo relativně malé. Běžně mohou obsahovat až čtyři tisíce buněk, ovšem ve stromě v Blaine jich bylo 776.

Invazivní druh sršní mandarínských pochází z Japonska a pokud se rozšíří, bude obrovským nebezpečím pro už tak oslabená americká včelstva. „Napadají včelí úly, zabíjejí dospělé včely a požírají larvy a kukly. Obsazenou kolonii také agresivně brání,“ vysvětlil Seth Truscott z Washingtonské státní univerzity.

Experti se děsí nové pohromy z Asie. Vražedné sršně ohrožují americké včely

Vůbec poprvé na americké půdě se nebezpečné sršně zřejmě objevily loni v prosinci, a to právě ve státě Washington. Viděli je už i v Kanadě. Jak se hmyz do Severní Ameriky dostal, není jasné. Jednou z variant je, že přijel jako nechtěný bonus na nákladních lodích. „Prostě utečte,“ radí entomologové lidem, kteří novou pohromu z Asie uvidí.

Menším, ale o to agresivnějším druhem pak je sršeň asijská (vespa velutina), která bývá s mandarínskou příbuznou často zaměňována. Tento hmyz už se objevil i v několika evropských zemích. V minulých letech jej zaznamenali ve Francii, Španělsku, Velké Británii či Německu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video