Ruský prezident Vladimir Putin při pracovní večeři s americkým prezidentem...

Ruský prezident Vladimir Putin při pracovní večeři s americkým prezidentem Goergem Bushem mladším v Petrohradu, Jevgenij Prigožin, tzv. „Putinův kuchař“, stojí opodál (19. července 2006) | foto: Profimedia.cz

V Petrohradu mě obsluhoval Prigožin, šokovala Bushe archivní fotografie

  • 76
Když mu nedávno ukázali jeden archivní snímek, prožil bývalý americký prezident Goerge Bush mladší malý šok. Během večeře s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v roce 2006 v Petrohradu ho obsluhoval Jevgenij Prigožin. Šéf Wagnerovy ozbrojené skupiny za podivných okolností zemřel minulý měsíc při letecké nehodě.

Bush odpovídal na otázku, zda ho Prigožinova smrt šokovala. „Ne, co mě šokuje, je fotka, kterou jsem nedávno viděl a na které on (Prigožin) byl tím, kdo mi servíroval jídlo,“ citují někdejšího republikánského prezidenta americká média.

Snímek pochází z července 2006 z večeře v luxusní petrohradské restauraci Dača Lindstrema. Prezidenti se tehdy sešli na summitu skupiny G8, tedy sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska.

Na fotografii Bush sedí za stolem se svojí manželkou Laurou a Putin se svou někdejší chotí Ljudmilou. Prigožin se sklání k americkému prezidentovi a zřejmě mu předvádí láhev nějakého nápoje.

Šéf wagnerovců coby číšník obsluhoval Bushe a Putina také v roce 2002. Na setkání s Prigožinem si nepamatuje. „Vím jedině to, že jsem přežil,“ zavtipkoval Bush.

Nic pompézního. Prigožina pohřbili v Petrohradu, obřad byl soukromý

Prigožin, kterému se kvůli jeho podnikání v gastronomii přezdívalo „Putinův kuchař“, se nechvalně proslavil hlavně jako šéf soukromé Wagnerovy ozbrojené skupiny.

V červnu vedl neúspěšnou ozbrojenou vzpouru namířenou proti ruskému vojenskému velení a dva měsíce po ní zemřel při pádu svého letadla při letu z Moskvy do Petrohradu.

23. srpna 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video