Americké námořnictvo vyzvedává zbytky čínského sestřeleného balonu (8. února...

Americké námořnictvo vyzvedává zbytky čínského sestřeleného balonu (8. února 2023) | foto: iDNES.cz

Čínský balon špicloval USA americkou technikou, míní vyšetřovatelé

  • 27
Čínský balon, jenž v únoru přeletěl nad USA, obsahoval technologická zařízení americké provenience, které mu pomohla shromažďovat audiovizuální informace. Deníku The Wall Journal to s odkazem na předběžné vyšetřování řekli nejmenovaní američtí představitelé. Zjištění podle nich podporuje tvrzení USA, že balón byl určen ke špionáži, nikoli ke sledování počasí.

Čínský balón, jenž nakonec sestřelila americká stíhačka, prozkoumalo několik zpravodajských agentur v čele s Federální úřadem pro vyšetřování (FBI).

Jejich analýza došla podle The Wall Street Journalu (WSJ) k závěru, že balon byl napěchovaný komerčně dostupným americkým vybavením, zčásti prodávaným na internetu, které bylo doplněné o čínské senzory a další techniku pro sběr snímků, videí a dalších informací pro přenos do Číny.

„Tato zjištění podporují závěr, že balon byl určen ke špionáži, nikoli k monitorování počasí, jak tvrdí Peking,“ podotkli pro WSJ američtí představitelé. Ti čínský balon sestavený z kombinace hotového a specializovaného vybavení označili za „vynalézavý pokus o sledování“.

Čínský balon nasbíral informace o amerických vojenských areálech

Data shromážděná během osmidenního přeletu nad Aljaškou, Kanadou a dalšími americkými státy ale balón podle všeho do Číny neodesílal. Činitelé odmítli podle WSJ sdělit, zda to bylo proto, že zařízení nefungovalo.

Pentagon již dříve sdělil, že americká armáda přijala protiopatření, která měla balónu bránit ve shromažďování informací. Bílý dům ani FBI zprávu WSJ zatím nekomentovaly.

USA i Čína už chtějí kauzu nechat být

Deník The Washington Post už v únoru uvedl, že balón byl součástí rozsáhlého čínského sledovacího programu, s jehož pomocí Peking už léta sbírá informace o vojenských zařízeních v zahraničí. Čína opakovaně tvrdila, že balón sloužil k meteorologickým účelům. Incident přispěl ke zhoršení už tak vyostřených vztahů mezi Pekingem a Washingtonem.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena a čínské komunistické vedení teprve v posledních týdnech započaly s restartem vztahů a obě strany naznačily, že chtějí incident s balónem nechat za sebou.

Biden začátkem června označil kauzu pro čínské vedení za „více trapnou, než záměrnou“. „Dokud se to nebude opakovat, měla by být tato kapitola uzavřena“, prohlásil v minulém týdnu ministr zahraničí Antony Blinken během své návštěvy Pekingu, která se původně měla konat v únoru.

Čína má špionážní balony všude, viděli je na pěti kontinentech, oznámily USA

Čínské ministerstvo zahraničí na jaře USA obvinilo, že kauzu kolem balonu nafukuje. Mluvčí úřadu minulý týden zopakovala linii Pekingu, že balón byl civilním plavidlem, které se odchýlilo ze svého kurzu.

Ačkoli americké vyšetřování naznačuje, že balón sloužil ke špionáži, jeden z úředníků WSJ řekl, že balón pravděpodobně cestoval po trase, kterou jeho provozovatelé původně nezamýšleli. „Využili cesty, na které se ocitli,“ uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video