Diskuze

Američané pátrají po zbytcích čínského balónu, hledají špionážní techniku

Americká armáda pátrá po zbytcích sestřeleného čínského balónu, který byl podle Washingtonu vybaven špionážní technikou. Incident napjal americko-čínské vztahy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

je mi záhada, proč to sestřelení raketou, proč nějak ne šetrně, aby to dopadlo "nepoškozené"

0 0
možnosti

Tak ty špionážní součástky se tam najdou. O tom není pochyb.;-)

1 0
možnosti

Vzhledem k tomu že ještě tři roky zpátky mohlo Ruské letectvo podnikat přelet přes USA prakticky bez omezení, v podstatně menší výšce a prakticky bez omezení senzorů, jde o bouři ve sklenici vody. Jakékoliv lokace které snad mohou být k podobnému pozorování citlivé, by byli od začátku stavěny s touto možností(samozřejmě by bylo potřeba je patřičně obnovovat jak se vylepšují možnosti sběru informací), a balon nic zásadního nemohl přinést.

Pokud se člověk podívá na oblasti USA se zákazem přeletu, tak ty jsou vytyčeny evidentně s účelem zajištění fyzické bezpečnosti, nikoliv možností sběru dat.

1 1
možnosti
Foto

To je přece jedno. Kdyby to bylo kritické, tak ho sestřelili okamžitě i přes rizika. Balón bez povoleni prostě nemá co dělat v cizím vzdušném prostoru.

1 0
možnosti
RK

1-s nadpisem nesouhlasím, vyloví skoro celý balón!!!

2-otázka je, co zveřejní a co ne.

3-hysterie Čínské strany ukazuje, že špionáž je na místě.

4 0
možnosti

Tak jistě, nelze dopustit aby číňané zjistili co bylo na Čínském balónu ;-D

2 0
možnosti
TP

Sranda bude až tam najdou, žebříček a rosničku.

5 0
možnosti
MN

Kterou bude snímat 3D 4K 60fps kamera s přenosem v reálném čase přes satelit.

2 0
možnosti
EE

Stejně mi není dodnes jasné, co vlastně měl ten balón sbírat za informace. Pokud měl pořizovat záběry, budou mít stejné záběry, jako na google earth, ne? Případně ještě lepší informace z čínských družic.

3 0
možnosti
Foto

Na Earth nemáte všechno, právě ta místa jsou rozmazaná, navíc rozliseni snímku a šířka záběru je z balónu neporovnatelná.

2 0
možnosti
JK

Jednalo se o naprosto bezprecedentní selhání administrativy Joe Bidena a hlavně selhání velení amerických ozbrojených sil, které se ukázalo jako totálně nefunkční.

I když se o balónu muselo vědět několik dní před vstupem do amerického vzdušného prostoru u Aljašky už v druhé půlce ledna jestli ne dříve, tak velení a posléze administrativa tajila existenci balónu až do doby, kdy ho objevil jeden pozorný civilista nad Montanou a natočil a vyfotil ho pomocí silného teleobjektivu.

Takže administrativa musela s pravdou ven až ve čtvrtek, kdy po publikaci článku v místním deníku městečka Billings v Montaně byl balón v palcových titulcích na stránkách hlavních médií. Oni si snad mysleli, že to zametou pod koberec aby mohl jakoby nic ministr zahraničí Blinken cestovat tento týden do Číny.

Alespoň se jeho cesta "odložila". Ale i tak je absurdní jak vládní média včetně iDnes se snaží veřejnosti namluvit, že se o balónu v Pentagonu vědělo pouze několik dní zatímco to bylo spíše několik týdnů. Ty bláboly, že se vlastně jednalo o úspěch a bezvadnou akci, to už patří do teritoria naprostých nesmyslů jinak řečeno tzv. "dezinformací" abych použil ten správní newspeak.

Jen tak pro přesnost uvedu, že se jedná o velký úspěch ČLR, kdy se jejím špionům podařil pěkný kousek s celým rancem velmi cenných špionážních informací včetně faktu, že na 100% rušit elektronické signály není možné a už jenom ze způsobu rušení jsou velmi cenné informace a zrovna tak jako proces lovení zbytku balónu u pobřeží Jižní Karolíny.

To, že kdyby byl balón sundán uprostřed liduprázdné Montany by znamenalo nějaké nebezpečí pro civilní infrastrukturu, jsou sprosté lži, protože každý se může podívat na mapu a zjistit, že tam je daleko menší nebezpečí, že by to spadlo někam, kde nemá, než u pláže v Jižní Karolíně.

Ale Republikáni v Kongresu už formují komisi na vyšetřování tohoto skandálu, takže jsem si jist, že bude ještě hodně veselo a záležitost rozhodně nebude zametena pod koberec, jak měla původně být...

7 14
možnosti
VP

Tipuji, že kdyby o balónu informovali hned nebo sestřelili nad územím USA, že by váš příspěvek vyzněl poněkud opačně ;-)

10 2
možnosti