Film Občanská válka režiséra a scenáristy Alexe Garlanda bude mít premiéru za...

Film Občanská válka režiséra a scenáristy Alexe Garlanda bude mít premiéru za pár dní. Podle scénáře, z něhož se na veřejnost dostalo několik detailů, se má Amerika blízké budoucnosti rozpadnout na čtyři části. | foto: Profimedia.cz

Ano, už je to jisté. Ve Spojených státech se odehraje Občanská válka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Nikdo samozřejmě zatím neví, kdy a proč přesně padne první výstřel. Anebo proč první americký bombardér vzlétne shodit bomby na americké velkoměsto. Ale je jisté, že to záhy uvidíme. Dřív, než si myslíme. Průběh druhé občanské války v USA je už dopředu zhruba znám. Nemá nastat proto, že se do sebe pustí Trumpovi konzervativci a progresivisté, jak se roky prorokuje, píše Milan Vodička o scénáři nového filmu a jeho vztahu ke skutečnosti.

Podle předpokládaného scénáře, z něhož se na veřejnost dostalo několik detailů, se má Amerika rozpadnout v občanské válce ne na dvě strany, jako to bylo v 19. století za války Severu proti Jihu, nýbrž na čtyři.

Spustit to má okamžik, kdy se od Unie odtrhne devatenáct států. Východní pobřeží zůstane loajální USA a spolu s ním státy v centrálním pásu země. Dole na jihu vznikne Floridská aliance, k níž se přidá několik jižanských států, ale to podstatné budou Western forces, Západní síly, sdružující pár západních států v čele s nově vyhlášenou Kalifornskou republikou a Druhou texaskou republikou.

Z toho, co uniklo, už Amerika tuší, co má očekávat.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video