Uruguayský prezident Luis Lacalle Pou (26. července 2022)

Uruguayský prezident Luis Lacalle Pou (26. července 2022) | foto: Profimedia.cz

V Uruguayi zatkli šéfa prezidentovy ochranky. Měl falšovat doklady pro Rusy

  • 4
V rezidenci uruguayského prezidenta Luise Lacalle Poua zatkli šéfa jeho ochranky, je podezřelý z toho, že pomáhal falšovat doklady pro Rusy kvůli zisku občanství. Zadržený podle informací pracoval už pro prezidentova otce. „Všichni jsme nevinní, dokud se neprokáže vina,“ řekl k situaci prezident.

„Jsem stejně překvapený jako vy,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci novinářům prezident. „Když jsem se vrátil z dovolené s dětmi, informovali mě, že na mě v prezidentské rezidenci čeká šéf rozvědky,“ dodal.

Zadrženým mužem je Alejandro Astesiano, který podle místních médií pracoval už pro prezidentova otce Luise Lacalleho Herreru, jenž byl hlavou státu v letech 1990 až 1995. Pro současného prezidenta pracuje už řadu let, šéfem ochranky se stal v roce 2019 během jeho už několikáté volební kampaně.

Astesiana vyšetřují kvůli účasti na zločinecké skupině, která vytvářela falešné ruské rodné listy. Cílem skupiny bylo, aby Rusové mohli získávat uruguayské pasy a další úřední doklady totožnosti, uvedla.

„Mluvíme zde o desítkách, ba stovkách lidí,“ řekla k případu Státní zástupkyně Gabriela Fossatiová. Podle policejních zdrojů citovaných místními médii Astesiano využíval kontakty, které mu umožňovaly zpracovat potřebnou dokumentaci k získání pasů pro Rusy. Mnoho z nich opustilo svou zemi od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, ještě více jich od středy, kdy prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci.

Na dotaz novinářů, zda bude Astesiano jako šéf ochranky pokračovat, prezident odpověděl, že se ještě nerozhodl. „Všichni jsme nevinní, dokud se neprokáže vina,“ dodal Lacalle Pou.

Uruguayská média v pondělí napsala, že Astesiana již v minulosti vyšetřovali kvůli podvodu, krádeži či zpronevěře. Prezident tvrdí, že o tom nevěděl.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video