Ukrajinský voják v Doněcké oblasti (28. září 2023)

Ukrajinský voják v Doněcké oblasti (28. září 2023) | foto: Reuters

Rusové ostřelovali Cherson a Doněckou oblast. Zabili pět lidí a další zranili

  • 56
Při čtvrtečním ruském ostřelování zemřelo celkem pět lidí. Šlo o tři ženy v jihoukrajinském městě Cherson a dva lidi v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. V Kosťantynivce se tři lidé zranili, píší zahraniční agentury. Ruské ministerstvo obrany v pátek ráno informovalo, že ruské systémy protivzdušné obrany zničily v noci nad Kurským a Kalužským regionem 11 ukrajinských bezpilotních letounů.

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že tři ženy byly zabity na ulici v Chersonu. Město a jeho okolí na západním břehu Dněpru loni opustily okupační ruské jednotky, ale ruské síly oblast často ostřelují z levobřežních pozic.

Z Doněcké oblasti prokuratura hlásí dva mrtvé po ostřelování Krasnohorivky, která leží západně od Rusy okupovaného Doněcku a blízko města Marjinka. O tu strany konfliktu dlouho svádí boje.

V Kosťantynivce, západně Bachmutu, jehož ovládnutí Rusové ohlásili v květnu, byli zraněni tři lidé, když ruské síly provedly dva vzdušné údery během jedné hodiny, uvedla prokuratura.

Reuters upozorňuje, že informace nelze nezávisle ověřit.

Totéž platí také o tvrzení ruského ministerstva obrany, že ruské systémy zničily 11 ukrajinských dronů. „V noci na 29. září byl zastaven pokus kyjevského režimu o teroristický útok bezpilotních letounů na objekty na ruském území,“ uvedlo ministerstvo komunikační platformě Telegram. Jeden dron byl podle něj zničen nad Kalužskou oblastí a deset nad Kurskou.

Ruská agentura RIA Novosti k tomu poznamenala, že ukrajinské ozbrojení síly pravidelně ostřelují ruská pohraniční území, útočí bezpilotními letouny a provádějí sabotáže.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video