Portugalský bojový letoun F- 16 nad Pobaltím (22. května 2023) | foto: AP

Ukrajina vyhlíží okřídlenou primadonu. F-16 však může být bez údržby prokletím

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Dlouho očekávaná dodávka letounů F-16 na ukrajinská bojiště se blíží. Zároveň se množí obavy, zda jim dokážou dát Ukrajinci blízko frontové linie patřičné podmínky a péči. Bez proškoleného personálu a kvalitního zázemí může západní pomoc skončit ostudou, varují piloti i experti na armádní techniku.

Ukrajina zoufale čeká na další vojenskou pomoc od svých západních spojenců, kritická je dodávka letounů F-16, o které se rozhodlo už loni v květnu. Dánsko přislíbilo devatenáct strojů, Kyjev je měl dostat už na počátku letošního roku. Dodávka se však minimálně o půl roku opozdí, podobně je to s letouny z Nizozemska, jež údajně čekají na splnění „patřičných kritérií ze strany Ukrajiny“. V plánu jsou i stroje z Belgie a Norska.

Na konci prosince zahraniční média spekulovala, že některé letouny už na Ukrajině jsou, z nedávného vyjádření mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ihnata však vyplynulo, že dodávky se teprve připravují. Organizační peripetie nejsou jedinou překážkou k cestě ikonických letounů na bojiště. Armádní experti upozorňují, že západní stroje mohou přidělat ukrajinskému velení řadu starostí, na jejichž vyřešení nemá s útočícími Rusy a nedostatkem financí prostor.

Pilotovat tenhle stoj je extrémně zábavné. F-16 je taková hbitější. Člověk má pocit, jako by letadlo chtělo, abyste s ním létali agresivněji.

Moonfishukrajinský pilot

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video