ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Popek

Českou rodinu zranil úder blesku v rakouských Alpách, muže převážel vrtulník

  • 11
Úder blesku zranil v pátek během túry v rakouských Alpách tři členy české rodiny. Osmačtyřicetiletý muž utrpěl vážná zranění a vrtulník jej dopravil do nemocnice ve Schwarzachu, kde skončila i čtyřiadvacetiletá žena a devítiletá dívka.

Češi se vypravili na zajištěnou cestu (tak zvanou viu ferratu) na vrchol hory Donnerkogel u městečka Gosau v oblasti Solné komory (Salzkammergut), kde je kolem poledne zastihla silná bouřka, informovala agentura APA. . 

Podle policie rodinu blesk zasáhl nepřímo, na místě pak zasahovali záchranáři se dvěma vrtulníky. Lehčí zranění po úderu blesku utrpěla i 52letá turistka z Maďarska, tu však lékaři ošetřili přímo na místě.

Blesky jsou nebezpečné a někdy mohou i zabíjet. „Pokud blesk někoho zasáhne, může ho samozřejmě zranit, nebo výjimečně i zabít. Takové případy máme. V loni v srpnu byl známý tragický případ ve Vysokých Tatrách na polské straně, kde blesk zabil několik lidí a víc než sto padesát jich zranil,“ popsal meteorolog David Rýva. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video