Na palubě hořící lodi se nachází blíže neupřesněný „nebezpečný materiál“. Exploze prý ale nehrozí.

Na palubě hořící lodi se nachází blíže neupřesněný „nebezpečný materiál“. Exploze prý ale nehrozí. | foto: Reuters

U Chorvatska hoří loď, země se bojí ekologické katastrofy

  • 7
V Jaderském moři hoří turecká nákladní loď. Oheň dosud zničil záď 193 metrů dlouhého plavidla, na přídi dosud plameny zuří. Posádka a pasažéři byli evakuováni, nebezpečí ale představuje převážený náklad. Na palubě je tisíc tun ropy a množství nespecifikovaných chemikálií.

Plavidlo nesoucí jméno Und Adriyatik začalo z dosud neznámých důvodů hořet brzy ráno. V tu chvíli míjelo ve vzdálenosti necelých 30 kilometrů chorvatský přístav Rovinj.

"Situace je nebezpečná, ale v této chvíli je pod kontrolou. Těžkostí navíc jsou proudy, které loď unášejí k pobřeží," řekl chorvatský ministr pro námořní záležitosti Božidar Kalmeta.

Pokud by na lodi došlo k explozi, měla by podle ministra "katastrofální následky". "Věřím ale, že k výbuchu nedojde," řekl podle agentury Hina ministr.

K hašení požáru turecké lodi Und Adriyatik byla nasazena i letadla. (6. února 2008)Chorvatské úřady se obávají, že ropa převážená na lodi unikne do moře a znečistí turisty oblíbené pláže. Záchranáři se proto snaží trup lodi ochlazovat, aby se kvůli velkému žáru neroztavil. To by znamenalo, že všechny nebezpečné látky uniknou do moře.

Obavy vzbuzuje zejména náklad "devíti tun nebezpečného materiálu", který nebyl blíže specifikován. Na palubě lodi je také 200 nákladních automobilů, uvedly chorvatské úřady.

Záhřeb vyhlásil počátkem tohoto roku v Jaderském moři širší ochrannou zónu, aby chránil zásoby ryb v oblasti a zabránil znečišťování svých vod. Tento krok ale rozlítil zejména Slovinsko a Itálii. Chorvati dokonce zadrželi italskou rybářskou loď. - více zde

Chorvatsko je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Evropě a příjmy z turistiky tvoří velmi důležitou součást jeho ekonomiky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video