Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odplata PKK? Útok v Istanbulu přišel po měsících turecké ofenzivy

  19:47
Nedělní útok na istanbulskou nákupní třídu Istiklal Caddesi přišel v době, kdy se turecké armádě daří likvidovat zázemí i velkou část velení Kurdské strany pracujících (PKK). Právě ta podle vyšetřovatelů za vraždou šesti lidí včetně malého děvčete stojí. Ačkoliv samotná PKK vinu popřela, teror může být její odplatou či ukázkou, že Turky stále dokáže zasáhnout.
Istanbulskou Třídu nezávislosti neboli Istiklal Caddesi po útoku, při němž...

Istanbulskou Třídu nezávislosti neboli Istiklal Caddesi po útoku, při němž zemřelo šest lidí, vyzdobily turecké vlajky. (14. listopadu 2022) | foto: ČTK

Po letech klidu je masakr v pulzující, lidmi věčně přeplněné Třídě nezávislosti pro tureckou společnost velký šok. Zemřelo šest lidí a dalších osm desítek utrpělo zranění. Vyšetřovatelé útoku v Istiklalu už ovšem mají jasno – spáchala ho PKK, která s Tureckem bojuje už čtyři dekády a na svědomí má desítky tisíc životů.

„Guerrilla nespočívá v obraně, ale v ofenzivě. Budeme útočit po celém Turecku. Nejen na armádní cíle a vojenské pozice, ale i na velká města. Místa, u kterých se nečeká, že se z nich stanou válečné oblasti,“ připomíná v tomto kontextu novinář Ragip Soylu, který vede tureckou sekci portálu Middle East Eye (MEE), dubnový výrok jednoho z velitelů PKK Durana Kalkana.

Samotná teroristická organizace po útoku prohlásila, že s ním nemá nic společného a že je „dobře známo“, že jejím terčem nebývají civilisté. Vinu odmítly také Syrské demokratické síly, jejichž součástí jsou kurdské milice YPG. I ty Turci podezírají z podílu na nedělním atentátu.

Zatímco Kurdskou stranu pracujících za teroristy kromě Turků považují i Američané se svými evropskými spojenci, u Lidových obranných jednotek neboli YPG se jejich názory rozcházejí. Pro Západ to jsou lidé, kteří s jeho pomocí vybojovali vítězství nad Islámským státem, pro tureckou vládu však je to jen další větev PKK, kterou je potřeba zničit.

Turecký ministr vnitra Sülyeman Soylu dal tento rozkol ostatně najevo, když oficiálně odmítl kondolence Washingtonu a přirovnal je k „vrahovi, který se mezi prvními přišel podívat na místo činu“. Šéf prezidentské kanceláře Fahrettin Altun zase řekl, že jsou útoky jako ten z Istiklalu „přímým i nepřímým důsledkem podpory, kterou některé země poskytují teroristickým organizacím“.

Zatím není vyloučeno, že útok provedli islamisté nebo někdo jiný, Ragip Soylu nicméně poukázal na motiv, který mohl přivést PKK k akci právě teď. Turecko pod vedením prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana od dubna zesílilo své výpady proti kurdským separatistům, a to nejen na severu Sýrie, ale i v Iráku.

Radikálové už se ze severu museli stáhnout na jih Iráku a Turci se podle MEE snaží kompletně zablokovat turecko-iráckou hranici a „ukončit tak čtyřicet let infiltrací PKK“. „Turecké tajné služby v posledních měsících oznamují smrt jednoho vysoce postaveného člena PKK/PYD za druhým,“ píše Soylu.

Cílem jarní operace Dráp-zámek byly muniční sklady a další objekty PKK. Oblast zasypaly útoky z dronů, válečných letounů i děl. Zdroj z armády tehdy pro MEE uvedl, že region Zap je posledním zbývajícím územím, kudy teroristé dostávají své lidi a zbraně do Turecka. Díky sehranější armádě se však Turkům daří útočit i ve složitém hornatém terénu.

Útok z Istanbulu tak může být vzkazem kurdských radikálů. „V možných úvahách PKK nejde o svět, je to mnohem víc lokální. Chtějí dokázat, že mají kapacity udeřit tam, kde to (Turky) bolí, a hrají si s vnitrokurdskou politikou,“ míní novinář.

Útočnice vyčkávala 40 minut, odjela taxíkem

O důkazy, že za útokem skutečně stojí PKK, se úřady dosud s veřejností nepodělily. Média už nicméně přinesla poměrně podrobný popis toho, jak se zločin odehrál.

Třiadvacetiletá syrská teroristka Ahlam Albašírová se podle nich do Turecka dostala nelegálně z Afrínu zhruba v červenci. Schovávala se v domě v Esenleru, což je jedna ze čtvrtí v evropské části Istanbulu. Dokonce prý chodila do práce v továrně na textil, aby nevzbudila podezření.

Před majitelem domu ze stejných důvodů měla tvořit pár s jedním mužem. Ten má údajně také vazby na PKK. V neděli, tedy v den útoku, se Albašírová vydala na náměstí Taksim, u nějž frekventovaný bulvár Istiklal Caddesi začíná. Tam si od neznámého muže převzala bombu z TNT a kusů kovu, odešla na místo činu a sedla si na lavičku. Čekala čtyřicet minut a často někomu volala.

Při útoku na istanbulské třídě Istiklal Caddesi zemřelo šest lidí, mezi nimi i Yusuf Meydan a jeho devítiletá dcera Ecrin. Jejich těla před pohřbem letecky dopravili domů do Adany. (14. listopadu 2022)

 (14. listopadu 2022)

Nakonec vstala a kvapem odešla. Tašku si nevzala. Výbuch přišel za malou chvíli. Jak tam, tak zpátky jela Albašírová taxíkem. Podle instrukcí lidí, kteří ženu na Istiklal vyslali, se po akci měla schovat v jiném domě v Küçükçekmece a po nějaké době vyrazit do Řecka. Proto u sebe měla obrovské množství peněz a údajně i zlato.

Podle portálu Sözcü však její komplicové počítali s tím, že útočnici zabijí, ještě než dorazí do cílové destinace. Vyděšenou ženu oblečenou do fialové mikiny nakonec při razii o půlnoci dopadli turečtí policisté. Pomohl i výslech taxikáře. Albašírová pak vypověděla, že ji vycvičili kurdští radikálové v Sýrii. Na útěku je stále „manžel“ pachatelky.

Šest obětí ze tří rodin

Nedělní atentát navždy rozdělil tři rodiny. Nejmladší obětí je devítiletá Ecrin Meydanová, která se svým otcem, čtyřiatřicetiletým zaměstnancem ministerstva sociálních věcí Yusufem čekala před jedním z obchodů, zatímco její matka Mevlüdiye nakupovala. Oba zemřeli po převozu do nemocnice.

Matka přežila, utrpěla však vážná zranění, píše Hürriyet s tím, že manželé mají ještě jednu mladší dceru, která zůstala u příbuzných. Meydanovi pocházeli z provincie Adana na jihu Turecka a v Istanbulu byli podle tureckých médií na zásnubní oslavě mužova bratra. Těla zesnulých už úřady letecky přepravily zpět do Adany na pohřeb.

Turecká policie zatkla podezřelého z výbuchu. Viníky potrestáme, řekl Erdogan

O život přišla také osmatřicetiletá učitelka Arzu Özsoyová a její patnáctiletá dcera Yagmur Uçarová. Také jejich těla už v rakvích zabalených do turecké vlajky uložili do země. Otcem mladé Yagmur je turecký herec Nurettin Uçar.

Výbuch nastražené bomby zabil i manželský pár Adema a Elif Mukaddes Topkarovy. Muži bylo čtyřicet a jeho ženě o třináct let méně. Zanechali po sobě dvě malé děti, syna a dceru, která podle BBC na Istiklal nechtěla jít. Oba tak na hlídání dostala jejich teta.

U této rodiny došlo krátce po explozi ke zmatkům a na Twitteru koluje fotografie malého děvčátka, které podle prvotních informací zemřelo. Zřejmě však jde o zmíněnou dceru tohoto páru, ze které je teď sirotek, a z jejího mladšího bratra rovněž.

Neuplynulo ani čtyřiadvacet hodin po brutálním činu a Třída nezávislosti se znovu zaplnila lidmi. Istanbulské úřady navíc ulici vyzdobily dvanácti sty tureckými vlajkami. Ministr vnitra Soylu prohlásil, že „Istiklal je naše stydlivá dívka“. „Na zprávu, kterou jsme dostali, odpovíme velmi důrazně. Velmi důrazně,“ varoval.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...