Trajekt ve Francii uvázl v bouřce na mělčině, evakuovali tři sta lidí

  • 2
Trajekt s více než třemi stovkami lidí na palubě v neděli uvázl v Calais na severu Francie. Když se v bouřlivém počasí pokusila loď Pride of Kent vyplout kolem poledne z přístavu, aby se vydala do Doveru, najela na mělčinu.

 „Nikdo nebyl zraněn,“ uvedly místní úřady, které nechaly evakuovat cestující. Nehoda podle agentury AP až do večera přerušila lodní dopravu přes kanál La Manche.

Společnost P&O Ferries, které trajekt patří, přislíbila, že co nejdříve přemístí všechny cestující na jiné plavidlo.

Trajekt se podařilo vyprostit i za přispění přílivu a loď následně podle prefektury opustilo 313 lidí, z toho 208 cestujících a 105 členů posádky Vichr na pobřeží podle agentury AFP dosahoval rychlosti až 110 kilometrů za hodinu a odpolední bouře připravila 20 000 domácností v regionu o elektřinu.

Mluvčí společnosti v neděli řekl, že většina cestujících bude pokračovat v cestě do Velké Británie. „Ti, kteří se rozhodnou zůstat v Cailas přes noc, tak učiní za náklady společnosti P&O Ferries,“ cituje Reuters mluvčího.

Přístavem v Calais loni prošlo na cestě do Británie více než devět milionů cestujících.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video