Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Teenageři ukamenovali jednoho z posledních tučňáků košické zoo

  • 460
Agresivní slovenští teenageři ubili kamením tučňáka v košické zoo. Uhynulé zvíře našli návštěvníci a nahlásili to řediteli zahrady. Pachatele při jejich činu zachytily bezpečnostní kamery, hrozí jim maximálně tři roky vězení.

Pro samečka tučňáka se stala ve středu odpoledne osudnou návštěva skupiny teenagerů. Bezbranné zvíře ubili kamením, uvedl server SME.sk.

Zoo monitoruje výběhy pro tučňáky kamerovým systémem, který zachytil skupinu výrostků přímo v akci. "Je to jako zlý sen. Je to velmi smutné, jsme z toho otřeseni (...) Ze dvou párů, které se nám podařilo vypiplat z nejhoršího, zůstali už jen tři tučňáci - dvě samičky a jeden sameček," řekla mluvčí zoo Eva Malešová s tím, že skupinu dětí se dosud nepodařilo identifikovat.

původní článek serveru SME.sk

Více o případu i možném trestu pro násilníky čtěte zde

Zoologická zahrada hodlá na agresivní teenagery podat trestní oznámení. Pokud je soud shledá vinnými, mohou jít do vězení maximálně na tři roky.

Tučňáci mají v košické zoo obecně těžký život. Než zoologická zahrada jejich výběh ohradila, lidé se je snažili krmit kdečím a házeli jim do vody i odpadky, uvedl server SME.sk. Skupina jiných teenagerů dokonce jednou tučňáka vytáhla z vody a fotografovala se s ním.

Zoo už přišla o devět z dvanácti tučňáků

Zoologická zahrada v Košicích měla původně dvanáct tučňáků. Postupně o ně však přišla. První zvíře uhynulo v létě 2008, krátce po převozu onemocnělo. Druhý tučňák se ve stejný měsíc utopil při vypouštění bazénu. Za jeho smrt mohla ošetřovatelka, kvůli její chybě se zasekl v odtoku.

Na jaře loňského roku pak infekce zabila další dva tučňáky, za jejich smrt mohly bakterie a plísně. Pátý tučňák pak dostal zápal průdušnic a v květnu pracovníci zahrady museli pohřbít šesté zvíře.

V červnu 2009 uhynul další tučňák s podobnou diagnózou jako většina ostatních - virová infekce trávicí soustavy a zápal horních cest dýchacích. Na podzim pak opět pochybila ošetřovatelka, její nedbalost při vypouštění vody z bazénu stála život osmého tučňáka. Opět uvázl v odtoku (více čtěte zde).

Pražská zoo: Úhyny tučňáků nejsou náhodné

Zahrada navíc toto pondělí požádala o další dva exempláře ředitele pražské zoo Miroslava Bobka. Ten to ale odmítl. "Odmítl jsem i přesto, že košická zoo má doporučení koordinátora chovu," řekl ČTK Bobek a dodal, že poslední incident je možná pouhou nešťastnou náhodou, předešlé úhyny ale ne. "Zjevně to tam je prokleté," prohlásil Bobek.

Pražská zoo nyní dál řeší, jak s košickou zahradou spolupracovat. Pokud některé ze tří přeživších zvířat pochází z Prahy, zřejmě ho zahrada ze Slovenska stáhne.

Labuti ukradli návštěvníci vejce

Tučňáci nejsou jedinými živočichy, vůči kterým obrátili návštěvníci košické zoo svou agresivitu. Někdo před časem ukradl pět vajíček, na kterých seděla jedna z labutí. "Kdyby se o to postaral nějaký dravec nebo liška, zůstaly by po nich nějaké skořápky. Ale zmizela beze stopy," uvedla Malešová. Děti prý také krmí kozy jedovatými oleandry, které zoo nedávno vysadila na okrasu sociálních zařízení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video