Tchajwanští záchranáři evakuují tisíce lidí, které odřízl tajfun Morakot od okolního světa (14. srpna 2009)

Tchajwanští záchranáři evakuují tisíce lidí, které odřízl tajfun Morakot od okolního světa (14. srpna 2009) | foto: AP

Tajfunem zničený Tchaj-wan zasáhlo zemětřesení

  • 1
Tchaj-wan, který se teprve vzpamatovává z následků tajfunu Morakot, zasáhl další přírodní živel - zemětřesení. Zatím není jasné, zda při něm někdo zemřel či jaké způsobilo škody. Japonská meteorologická služba vydala varování před vlnami tsunami pro souostroví Okinawa.

Ohnisko zemětřesení, které udeřilo okolo druhé hodiny ranní SELČ, bylo asi 188 kilometrů jihovýchodně od Tchaj-wanu v hloubce zhruba 11 kilometrů pod povrchem.

Americký ústav pro geologický průzkum naměřil sílu 6,7 stupně Richterovy škály. Na většině ostrova však prý byly cítit otřesy odpovídající jenom druhému až třetímu stupni.

Ostrov se stále vzpamatovává z tajfunu Morakot, který zasáhl Tchaj-wan 8. srpna. Zanechal po sobě zřejmě více než 500 obětí. Mnoho lidí pohřbily zaživa sesuvy půdy, například vesnice Šao Lin zmizela pod nánosem bahna celá. - více o katastrofálních důsledcích tajfunu Morakot na Tchaj-wanu se dočtete zde 

Zemětřesení jsou na Tchaj-wanu, který leží v tektonicky neklidné oblasti, poměrně častým jevem. Jeden z nejsilnějších otřesů půdy zasáhl ostrov v září 1999. Zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály tehdy zabilo více než 2 400 lidí a zničilo či poškodilo asi 50 tisíc budov.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video