ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Při vzpouře vězňů v Tádžikistánu zemřelo 32 lidí, vedli ji militanti IS

  • 20
Tři dozorci a 29 vězňů přišlo o život při vzpouře ve věznici v Tádžikistánu, uvedlo tamní ministerstvo spravedlnosti. Povstání vyvolali vězni odsouzení za příslušnost k organizaci Islámský stát. Většinu mrtvých tvořili vzbouřenci, které zabily bezpečnostní složky a ve věznici tak opět nastolily pořádek.

Podle ministerstva vypukly nepokoje v neděli večer ve vysoce zabezpečené věznici u města Vachdat, asi dvacet kilometrů na východ od hlavního města země Dušanbe.

Skupina obzvlášť nebezpečných trestanců, kteří si odpykávali tresty za členství v IS, se vyzbrojila noži a dalšími zbraněmi. Jako rukojmí vzbouřenci zajali tři strážce a snažili se utéct. Následně strážné zabili a s nimi pět spoluvězňů, napsala agentura Reuters.

20.května 2019 v 08:47, příspěvek archivován: 20.května 2019 v 08:55

Three guards & 29 inmates have been killed in a #riot in a high-security prison east of the Tajik capital #Dushanbe, according to local media, citing the Justice Ministry of #Tajikistan #BREAKING https://t.co/GveoCzcYYb

„Vyjednávání se zvrhlo v zápas, který skončil přestřelkou... Správa sáhla k mimořádným opatřením a vzpoura má oběti, mezi nimiž jsou i nebezpeční vězni,“ informovalo ministerstvo podle agentury TASS.

Ostraha povstání v zařízení s celkem 1 500 trestanci potlačila, zabila při tom 24 vězňů. Podle Reuters byl jedním z vůdců vzpoury Bechruz Gulmorod, syn bývalého plukovníka tádžických speciálních jednotek Gulmoroda Chalimova. Ten v roce 2015 přeběhl k Islámskému státu a podle úřady byl později zabit v Sýrii.

Je to druhý případ vězeňské vzpoury za minulého půl roku. Loni v listopadu při vězeňských nepokojích ve městě Chudžand na severu země přišlo o život 21 vězňů a dva strážci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video