Už to možná nebude trvat dlouho a svržený honduraský prezident se bude moci vrátit domů.

Už to možná nebude trvat dlouho a svržený honduraský prezident se bude moci vrátit domů. | foto: Reuters

Svržený prezident se může vrátit do Hondurasu, musí se ale vzdát moci

  • 1
Prozatímní šéf Hondurasu Roberto Micheletti navrhl svrženému prezidentovi Manuelu Zelayovi, že se může vrátit do země. Nabídka má ale zásadní podmínku. Zelaya se musí vrátit jako běžný občan a nesmí usilovat o návrat do prezidentského úřadu.

V honduraské krizi, která se rozhořela před dvěma měsíci, by tak mohl nastat posun. Až doteď totiž pučistická vláda Zelayův návrat odmítala, dokonce mu hrozila vězením. Svržený levicový prezident zatím na nabídku neodpověděl.

Roberto Micheletti navíc podle CNN oznámil, že by na lednové prezidentské volby mohli dohlížet mezinárodní pozorovatelé z Evropské unie či z Organizace amerických států (OAS).

Právě delegace OAS v čele s generálním tajemníkem José Miguelem Insulzou navštívila tento týden Honduras a snažila se Michelettiho přesvědčit, aby ustoupil a vrátil moc do rukou svrženého prezidenta Zelayi.

Nesvrhli jsme ho, ale nahradili

Prozatímní prezident žádost odmítl, stále totiž trvá na tom, že Zelaya nebyl svržen, ale že ho armáda nahradila v souladu s ústavou. Bývalý prezident se totiž i přes nesouhlas Kongresu a nejvyššího soudu rozhodl vypsat referendum, kterým si chtěl prodloužit své působení v prezidentském křesle.

Krize, kterou se snažil řešit i kostarický prezident a držitel Nobelovy ceny Oscar Arias, vyvrcholila den před plánovaným referendem - 28. června v noci, kdy vojáci vpadli do Zelayovy rezidence a jen v pyžamu ho donutili opustit stát. - o dramatických okolnostech převratu si přečtěte zde

KRIZE V HONDURASU

Odstoupím, pokud se Zelaya nevrátí k moci, řekl dočasný vládce Hondurasu

Většina latinskoamerických států s podobnými kroky nesouhlasí a spolu se Spojenými státy a Evropskou unií Michelettiho vládu neuznávají. Zástupci OAS navíc oznámili, že se jim nelíbí ani návrh uspořádat volby pod vedením pučistické vlády a že vítězného kandidáta možná ani neuznají.

"Volby proběhnou, ať už je ostatní země uznají nebo ne," reagoval na varování členů delegace OAS Roberto Micheletti.

Spojené státy Hondurasu pohrozily odstřihnutím veškeré finanční pomoci. Hned po svržení Manuela Zelayi zmrazil Washington přísun většiny peněz a navíc pozastavil vydávání diplomatických i běžných víz. Další krok, který americká administrativa plánuje, je nevyplacení finanční dotace ve výši 200 milionů dolarů z vládního fondu Millennium Challenge Corporation.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video