Světem počítačů

-

Nejrychlejší počítač světa
Viceprezident USA Albert Gore oznámil, že laboratoře ministerstva energetiky (Lawrence Livermore National Laboratory v Kalifornii) a IBM společně vyvinuly nejrychlejší počítač na světě. Stroj pojmenovaný Blue Pacific má paměť více než 2,6 trilionu bitů, což je osmdesáttisíckrát víc než běžný stolní počítač. Člověk s osobní kalkulačkou by potřeboval 63 tisíc let k výpočtům, které Blue Pacific zvládne za jedinou vteřinu. Nejrychlejší počítač světa bude nasazen při výpočtech procesů odehrávajících se v nukleárních hlavicích - díky němu tedy již nebude nutné provádět pokusné jaderné výbuchy.

Čeští programátoři se neprobojovali do světového finále
Největší a nejstarší celosvětová soutěž v programování ACM International Collegiate Programming Contest už má za sebou své středoevropská finále. Mezi družstvy Rakouska, Maďarska, Chorvatska, Polska, Litvy, Slovinska, Slovenska a České republiky se nejlépe umístil tým bratislavské Univerzity Komenského. V jeho řadách je i jedna dívka, Bronislava Brajová, která se do světového finále probojovala již loni. České družstvo skončilo jako páté, a na finále do holandského Eindhovenu tedy nepojede.
Soutěž pro studenty středních a vysokých škol pořádá mezinárodní nezisková organizace ACM (Association for Computing Machinery, která je největší mezinárodní vědeckou vzdělávací společností v oboru využití počítačů. Soutěž se poprvé uskutečnila v roce 1970.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video