Lesní požáry vypukly už i za polárním kruhem, Švédsko žádá o pomoc EU

  • 78
Švédsko sužují kvůli neobvykle suchému a horkému počasí nejhorší lesní požáry v moderních dějinách země. Nejpostiženější jsou sice regiony ve středním Švédsku, lesy už ale hoří i v nejsevernější části země za polárním kruhem. Kvůli nedostatku hasičů požádalo Švédsko o pomoc Evropskou unii.

Švédské úřady podle serveru Deutsche Welle informovaly o 44 požárech v zemi. Nejpostiženějšími oblastmi jsou regiony ve středním Švédsku Gävleborg, Jämtland a Dalarna. Místním obyvatelům byla doporučena evakuace. 

Oheň podle úřadů zaplavil už tři tisíce hektarů. Nejrychleji podle Švédské agentury pro civilní záležitosti postupuje zatím největší požár v Jämtlandu.

Požáry ale postihly i Laponsko, které se nachází za polárním kruhem. Nedaleké ohně ohrozily i oblíbené zimní turistické město Jokkmokk. Požáry takového rozsahu se Jokkmokku vyhýbaly dvanáct let, řekl agentuře AFP záchranář Thomas Andersson.

Ve středu požádalo Švédsko o pomoc s desítkami lesních požárů Evropskou unii. Dva speciální vrtulníky vyslala na pomoc Švédsku Itálie, Norsko jich vypravilo deset. Hasičům pomáhají od začátku týdne také dobrovolníci.

Za šíření požárů ve švédských lesích nemohou jenom vysoké teploty, ale také skutečnost, že teplo začalo být letos obzvlášť brzy. Zatímco jindy není v květnu ve Stockholmu neobvyklé ani sněžení, letos Švédsko zaznamenalo nejteplejší pátý měsíc roku v dějinách měření.

V červnu se sice mírně ochladilo, s červencem se ale vysoké teploty vrátily. Teploty ve městě Uppsala na sever od Stockholmu dosáhly tento týden 33 stupňů Celsia, což je v těchto místech nejvyšší naměřená teplota od roku 1947. Vysoké teploty doprovází také nedostatek srážek.

Kromě kombinace sucha a vysokých teplot sehrál v aktuálních požárech svou roli také lidský faktor, upozornilo zpravodajství The Local. Řada požárů po celé zemi vznikla kvůli neopatrnému zacházení s ohněm, například při grilování. Nepomohly ani zákazy rozdělávání ohně ve volné přírodě, které vydaly některé radnice švédských měst.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video