Historické centrum švédského Stockholmu těsně po západu slunce (22. srpna 2022)

Historické centrum švédského Stockholmu těsně po západu slunce (22. srpna 2022) | foto: Profimedia.cz

Ruský útok na naši zemi nelze vyloučit, varuje zpráva švédského parlamentu

  • 27
Ruský vojenský útok proti Švédsku nelze vyloučit, ukazuje zpráva obranného výboru švédského parlamentu, která má být zveřejněna v pondělí. Ruské pozemní síly jsou vázány na Ukrajině, podle zprávy však nelze vyloučit jiné typy vojenských útoků proti Švédsku. S odvoláním na zdroje, které na zprávě pracovaly, to v neděli uvedla švédská veřejnoprávní televize SVT.

Švédsko se snaží posílit svoji obranu a loni, po ruské invazi na Ukrajinu, požádalo o vstup do NATO. Členství země však ještě neratifikovaly Turecko a Maďarsko.

Rusko podle zprávy snížilo práh pro použití vojenské síly a vykazuje vysokou ochotu k politickým a vojenským rizikům. Je také stále schopno provádět operace s použitím vzdušných či námořních sil, zbraní dlouhého doletu nebo jaderných zbraní proti Švédsku.

Švédsko bude legitimní cíl, půjde na smrt za druhé, hrozil ruský ambasador

Podle SVT zpráva nastínila novou obrannou doktrínu Švédska, která je založena na členství v NATO. Předchozí doktrína se opírala o spolupráci s ostatními severskými státy a Evropskou unií.

Stejně jako většina západních států i Švédsko po skončení studené války snížilo výdaje na obranu. Znovu je však zvýšilo a v roce 2026 má splnit hranici stanovenou Severoatlantickou aliancí, tedy aby výdaje na obranu činily dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), uvedla agentura Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video