Enzym NDM-1

Enzym NDM-1 | foto: BBC

Superbakterie odolná vůči antibiotikům si vybrala první oběť

  • 98
Nová bakterie, na kterou nezabírají takřka žádná antibiotika, si vybrala první oběť. Další tři nakažené hlásí Austrálie. Všichni si bakterii přivezli z Indie nebo Pákistánu. Indie ale spojování s nákazou odmítá, několik tamních poslanců to označilo za spiknutí a obvinilo nadnárodní farmaceutické firmy.

První obětí nové bakterie je Belgičan pákistánského původu, který se nakazil v pákistánské nemocnici.

"Během cesty do Pákistánu se zranil při automobilové nehodě. S těžkým zraněním nohy byl hospitalizován a poté převezen do Belgie. Po příjezdu ale byl již jeho organismus nakažen bakteriemi," řekl agentuře AFP Denis Pierard z bruselské nemocnice, kde se muž od června léčil.

Enzym NDM-1

Neléčitelná bakterie produkuje enzym NDM-1 (New Delhi metalo-beta-laktamáza), který hydrolýzou ničí molekuly antibiotik. "Obavy máme především z toho, že enzym NDM-1 začnou produkovat i bakterie, které jsou snadno přenositelné," řekl výzkumník David Livermore z britské Organizace zdravotní prevence (HPA).

V Belgii byl zjištěn ještě nejméně jeden případ. Tři nakažení Australané byli hospitalizováni po návratu z Indie, kde nejméně jeden z nich podstoupil plastickou operaci. Podle šéfa oddělení infekčních nemocí v nemocnici v Canbeře tyto případy představují špičku ledovce.

"Musí jich tu být mnohem víc, protože tuto zvláštní bakterii je těžké odhalit, pokud není k dispozici speciální vybavení," řekl Peter Collignon AFP. Zárodek neléčitelné bakterie byl objeven v jejich moči a nezpůsobuje jim prý moc potíží.

O bakterii informoval britský odborný časopis The Lancet Infectious Diseases. Bakterie byla zjištěna u 37 britských pacientů, z nichž někteří předtím navštívili Indii a Pákistán, aby podstoupili plastickou či jinou operaci. Bakterie se prý již objevila v USA, v Kanadě a v Nizozemsku a vědci varovali před jejím dalším rozšířením.

Spiknutí farmaceutických firem?

Indické ministerstvo zdravotnictví označilo informace za "zlovolnou propagandu" a hledání senzací. Úředník tamního ministerstva vnitra řekl BBC, že není spravedlivé spojovat výskyt bakterie s Indií a šířit paniku.

Indické ministerstvo zdravotnictví uvedlo v prohlášení, že "plazmid" spojovaný s rezistencí na antibiotika je přítomen "v životním prostředí, a může být obecně obsažen v lidských a zvířecích vnitřnostech". "Odmítáme tvrzení, že by indické nemocnice nebyly bezpečné z hlediska péče a to včetně lékařské péče pro turisty," uvádí prohlášení.

Několik indických poslanců téma označilo za spiknutí a obvinilo nadnárodní farmaceutické firmy. Podle BBC se v Indii poskytování lékařských zákroků zahraničním turistům rozvíjí a odhaduje se, že zisky se pohybují kolem stovek milionů amerických dolarů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video