Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 20. 7. 2006 16:20

SUMMIT NATO - 21.11. (1. část)

Připravují redaktoři iDNES
ve spolupráci se zpravodaji MF DNES a serverem Natoaktual.cz
s využitím informací agentury ČTK

08:48
Havel a Robertson přivítali německého kancléře Gerharda Schrödera. Prohodil s nimi jen pár slov a zmizel v kuloárech.
08:48
Práci policie včetně těžkooděnců před Kongresovým centrem přijel koordinovat sám policejní prezident Jiří Kolář.
08:46
Ke Kongresovému centru právě dorazil italský premiér Silvio Berlusconi. Stejně jako politici před ním hned po vystoupení z limuzíny zamířil po modrém koberci ke dvojici Havel - Robertson.
08:45
Na hranicích je klid. Podle mluvčí cizinecké policie je na hranicích běžný až podprůměrný provoz.
08:37
Mezi jednotlivými státníky jsou i minutové prodlevy, Robertson i Havel musejí čekat na to, až se limuzíny státníků propletou Prahou. Ve volných chvílích spolu neformálně hovoří a živě gestikulují.
08:35
V Kongresovém centru stojí ve foyer šéf aliance Robertson a prezident Havel. Po dlouhém modrém koberci k nim přicházejí hlavy jednotlivých států. Podávají si ruce. Tímto vítáním začíná oficální část pražského summitu.
08:23
Prezident Václav Havel přijel do Kongresového centra.
08:19
Provoz na území hlavního města je podle policie zatím plynulý. Nejsilnější je v oblasti Barrandovského mostu a Letenského náměstí a to do stupně tři.
08:17
Severojižní magistrála v úseku ulic Rumunská - Lounských (ulice 5. května, Nuselský most, Legerova, Sokolská) je uzavřena. Objížďky označuje přenosné dopravní značení.
08:16
Vlaky metra pouze projíždějí stanicí Vyšehrad. Tramvaje od půl deváté nepojedou do Ječné ulice, odkláněny jsou přes Albertov. Opatření potrvají do odvolání.
07:57
Do Kongresového centra dorazil premiér Vladimír Špidla.
07:44
Nervozní pohledy cestujících tramvajové linky X-A provázaly pasažéra snědší pleti, který přistoupil na stanici I. P. Pavlova a v ruce třímal velkou dortovou krabici. Že nejde o potenciálního teroristu, ale jen o mladíka vracejícího se ze zřejmě bujarých oslav bylo jasné až v momentě, kdy při vystupování odkráčel značně vrávoravým krokem...
07:43
Do Kongresového centra dorazila část české delegace vedená ministrem zahraničí Svobodou. Před půl devátou dorazí prezident Havel a spolu s generálním tajemníkem NATO Robertsonem uvítá další státníky.
07:22
Praha se pomalu probouzí do prvního "summitového" dne. V ulicích je klid. V uzavřených oblastech v okolí Obecního domu a náměstí Republiky postávají pouze hloučky policistů a lidé v oranžových vestách finišují s ranním úklidem. Policisté se zahřívají pohybem. "Kdy nás budou střídat," ptá se jeden z nich svého rovněž viditelně zmrzlého kolegy.
Fotografie
07:11
Kvůli summitu NATO jsou od rána podle ABA uzavřeny ulice: Sokolská, Legerova, Nuselský most a 5. května. Objížďka do centra vede přes ulice Lounských, Táborská, Nuselská, nám. bří. Synků, Bělehradská, Tylovo náměstí, Anglická a Legerova. Z centra po Rumunské, Bělehradské, nám. bří Synků, Sezimově, Nuselské, Táborské, Nám. Hrdinů.
07:10
Od pěti hodin opět platí omezení na příjezdu do Prahy. Na D1 to je na 4,5. km ve směru do Prahy, kde se jede omezenou rychlostí jedním pruhem. Pak na 5. km D5 u Rudné a na Strakonické u Chuchle. Hlásí ABA.