John Garang

John Garang - John Garang na archivním snímku z května 2004. | foto: Reuters

Súdánský viceprezident zahynul při nehodě vrtulníku

  • 1
Nový súdánský viceprezident a někdejší vůdce rebelů John Garang zahynul při havárii vrtulníku. Vracel se jím do vlasti ze sousední Ugandy. Garang byl jmenován viceprezidentem na začátku července. Předtím vedl jihosúdánské rebely ve dvacet let trvající občanské válce.

Muslimská vláda a převážně křesťanští povstalci ukončili boje na začátku roku. Podle mírových dohod pak utvořili novou vládu, ve které byly zastoupeny obě strany.

Vůdce povstalců Garang zastával od července druhou nejvyšší ústavní funkci v zemi. Do metropole Chartúmu tehdy přiletěl poprvé po dvaceti letech. Pro řadu Súdánců a zahraničních pozorovatelů to bylo znamení konce občanské války.

Osud letadla, kterým se Garang vracel z rozhovorů s ugandským prezidentem, byl dlouho nejasný. Z Ugandy vrtulník odletěl v sobotu večer. Úřady střídavě informovaly o tom, že se stroj pohřešuje nebo že bezpečně přistál.

Podle posledních informací našli vrak vesničané na jihu Súdánu, nedaleko ugandské hranice. Jiné nepotvrzené informace říkají, že kromě Garanga zahynulo při zřícení vrtulníku šest členů jeho doprovodu a několik dalších cestujících.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video