Steve Fossett v srpnu 2002 na Novém Zélandu

Steve Fossett v srpnu 2002 na Novém Zélandu | foto: Profimedia.cz

Steve Fossett zemřel v pohoří Sierra Nevada, potvrdila DNA nalezených kostí

  • 40
Genetické testy dvou kostí nalezených v kalifornských horách poblíž vraku letadla Steva Fossetta potvrdily, že ostatky patří tomuto americkému dobrodruhovi a milionáři.

Obě dlouhé kosti byly nalezeny v pohoří Sierra Nevada,  necelý kilometr od místa, kde v loňském roce Fossett ztroskotal. Zároveň s nimi byly nalezeny dobrodruhovy tenisky a řidičský průkaz pro stát Illinois. Všechny věci nesly stopy po zvířecích kousancích.

Podle šerifa okresu Madera Johna Andersona Fossett pravděpodobně zemřel při pádu letounu. A není neobvyklé, že pozůstatky obětí podobných havárií roztahají divoká zvířata, dodal.

Tehdy 63letý Steve Fossett vzlétl sám 3. září 2007 z odlehlého ranče na krátký vyhlídkový let nad pouští ve státě Nevada, z něhož se však už nevrátil. Na svůj let se vydal bez padáku.

Letos v únoru byl úředně prohlášen za mrtvého poté, co úřady vzdaly pátrání po něm. Vrak jeho letadla byl objeven na přelomu září a října ve výšce 3 tisíce metrů, západně od města Mammoth Lakes v pohoří Sierra Nevada nedaleko hranic Kalifornie a Nevady.

Milionář a dobrodruh Fossett měl za sebou řadu ojedinělých výkonů; jako první například sám obletěl Zemi v balonu v roce 2002 a v letadle o tři roky později.

V roce 2004 objel svět i po vodě s posádkou na katamaránu Cheyenne. V témže roce překonal světový rekord pro vzducholodě. Zdolal více než 400 horských vrcholů včetně nejvyšších hor šesti kontinentů, přeplaval kanál La Manche.

Na svém kontě má 116 rekordů v letu balonem, letadlem a vzducholodí, v bezmotorovém létání a v jachtingu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video