Diskuze

Srbové se obávají, že je svět obviní z rozpoutání první světové války

Každý ví, že první světová válka začala po atentátu srbského nacionalisty Gavrilo Principa na následníka rakousko-uherského trůnu arcivévodu Františka Ferdinanda. Srbsko se obává, že by mohlo při vzpomínkových akcích ke 100. výročí války být obviněno z vyvolání konfliktu. Bělehrad se chce bránit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DV

Zase jednou polovičatý článek, autor nějak zapomněl uvést co vyvolalo obavu Srbů, že se historie bude revidovat. Historička Margareta MacMillanová v listopadu 2013 ve Washingtonu přirovnala Srbsko ze začátku 20. století k Íránu, tedy "státu, který sponzoruje terorismus" a Gavrila Principa k islamistickým sebevražedným atentátníkům.... Za další je třeba upřesnit, že Gavrilo Princip nebyl členem černé ruky, ale anarchistické skupiny Mladá Bosna! No a nejdůležitěší je zmínit, že "výlet" Františka Ferdinanda do Bosny byl jasnou provokací ze strany R-U, jelikož byl záměrně zvolen na den 28.6. což je Vidovdan, nejvýznamější srbský pravoslavný svátek. Královské Srbsko se nikdy s RU anexí BiH nemohlo smířit a to samé platilo i pro bosenské Srby...

2 1
možnosti
MZ

Již kancléř Bismarck tvrdil někdy v 70-80. letech 19.století, že k velké válce dojde a že ji rozpoutá nějaká maličkost na balkáně

2 0
možnosti
AK

Historická fakta: A) válka byla připravená a očekávaná už asi tak rok dopřevu.. B) ovšem rozstřílení následníka trůnu a odmítnutí vydat jeho vrahy je docela silný důvod. C) ovšem vzhledem k bodu A.. by se našel nějaký jiný.

1 3
možnosti
TH

Srbové nebojte se Palestinci a stádo blbů to hoděj na Mossad.

2 0
možnosti
AK

Prvni svetova byla zacatek naseho konce!

2 2
možnosti
MH

Gavrilo bol úplne nevinný .........v Sarajevu, to udělali Turci, my holt sme jim tu Bosnu a Hercegovinu neměli brát....

1 0
možnosti
TH

Zabili jste mi strejčka, tady máte přes držku.

3 0
možnosti
PZ

Je to takhle: Německo první světovou válku vyvolalo a Srbsko rozpoutalo. Vyvolalo = vedlo všemožné přípravy k jejímu uskutečnění a řídilo situaci tak, aby byla nevyhnutelná. Rozpoutalo = provedlo akt, který válku začal.

1 1
možnosti
TH

Německo to dělalo, ale rozhodně nebylo samo, ale dějiny píší vítězové.

1 0
možnosti
VR

1998 Kosovo nebylo nic jiného než nový Mnichov 1938. Nase historicke uzemí s převahou Němců chtělo Německo a to byl lepší případ než Albánci.

5 1
možnosti
FB

Je to hloupost. Každý ví, že atentát byla pouhá záminka. Kdyby se atentát neuskutečnil, tak by válka vypukla o x týdnů později co z toho.. Monarchové se chtěli prát

Zábavné na tom je, že CK monarchie vyhlásila válku Srbsku aniž by si zmobilizovala armádu ;-D

2 1
možnosti
MM

"Monarchové se chtěli prát"RvRvRv

komunistcky vymysl!!

Anglicky kral, nemecky Kaiser a rusky car byli pribuzni, bratranci. V otazce valky byli osobne- z rodinnych dovodu- ponekud zdrzenlivi (trebaze Kaiser byl sam militantneji zalozeny diky sve domaci vychove), ale mezinarodni zajmy v jejich zemich prevladly a u monarchu se to nakonec stalo otazkou patriotismu podporit mocenske zajmy sve zeme.

......Mimochodem to take vedlo Jiriho V. k zavrzeni predchozich rodinnych nemeckych titulu a prejmenovani rodu na anglicky Windsor.

1 1
možnosti
GH

Takže jestli tomu dobře rozumím, tak Srbové vzkazují světu, že kdo popíše Srby jako násilníky, ten dostane přes držku?:-)

4 1
možnosti