Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špinavé kamínky z Afriky: krvavou historii rozkrývá zapomnětlivá modelka

  20:20
Kauza bývalého liberijského prezidenta Charlese Taylora, který čelí obvinění z válečných zločinů, zaměstnávala haagský soud tři roky téměř bez povšimnutí veřejnosti. Dokud na lavici svědků neusedly supermodelka Naomi Campbellová a herečka Mia Farrowová.

Modelka Naomi Campbellová vypovídá u soudu v Haagu | foto: AP

Obě jsou na objektivy a reflektory zvyklé. Tentokrát jim ale pozornost kamer asi moc příjemná nebyla. V nizozemském Haagu totiž musely spolu s modelčinou bývalou agentkou Carole Whiteovou vypovídat v procesu s někdejším liberijským prezidentem Charlesem Taylorem, který je obžalován u zvláštního soudu pro válečné zločiny v Sieře Leone.

Pozornost médií se zaměřila hlavně na čtyřicetiletou britskou modelku jamajského původu Naomi Campbellovou. Nedávno se provalilo, že prý před lety dostala od Taylora několik diamantů. Údajně se tak stalo po charitativní večeři u tehdejšího jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely.

Pokud se prokáže, že to je pravda, může to zlomit vaz bývalému liberijskému diktátorovi, kterého soud viní z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Dvaašedesátiletý Taylor totiž mimo jiné čelí i obvinění, že v letech občanské války v Sieře Leone finančně podporoval tamní rebely z Jednotné revoluční fronty (RUF), přičemž peníze a zbraně jim posílal právě výměnou za tzv. krvavé diamanty. Taylor však pořád skálopevně trvá na tom, že žádné diamanty nikdy neměl.

KRVAVÉ DIAMANTY A RUF

Diamanty značky Diamonds International CorporationKrvavý diamant nebo také konfliktní diamant pochází z oblastí, kde se vzbouřili povstalci a za diamanty kupují zbraně. Většinou to jsou africké země - Angola, Pobřeží slonoviny, DRK, Libérie či Sierra Leone.

AI: Zbraně pod kontrolu - Sierra LeoneRUF (Jednotná revoluční fronta) - proslula rekrutováním dětských bojovníků, kteří pod vlivem drog páchali nejhorší zvěrstva na běžných lidech. Jejich řádění připomínají tisíce lidí s usekanými údy. Během 10 let konfliktu zemřelo přes čtvrt milionu lidí.

Od oné večeře v jihoafrické Pretorii uplynulo už třináct let. Bylo proto možné předpokládat, že se výpovědi předvolaných svědkyň budou sem tam odlišovat. Trojice žen se ale na zásadních věcech neshodla skoro vůbec.

Jeden, dva, tři diamanty...? Kdo si to má pamatovat

Jedno je jisté. Naomi Campbellová v noci 26. září 1997 dostala diamant. Méně jasné však je, zda jen "jeden obrovský", jak tvrdí americká herečka Mia Farrowová, nebo "asi šest surových kamínků", které modelku slovy její bývalé pravé ruky Whiteové "zklamaly tím, jak málo se blyštěly".

Sama Campbellová před soudem nervózně uvedla, že jí tehdy v noci nějací muži zaklepali na dveře, a když otevřela, vložili jí do ruky "malý pytlík se dvěma nebo třemi zablácenými kamínky". Řekli jí, že je to dárek. Nic víc prý nedodali a supermodelka se na nic víc neptala. Sáček pak údajně celkem bez zájmu odložila na noční stolek a jeho obsah prozkoumala až ráno...

Až při snídani, kdy svůj noční zážitek popsala Farrowové a Whiteové, modelce jedna z nich řekla, že to budou diamanty a že budou od Taylora. Campbellová to prý do té doby netušila, protože "diamanty, na které je zvyklá, přece vypadají úplně jinak".

Bývalá obchodní agentka Naomi Campbellové Carole Whiteová u soudu v Haagu (srpen 2010)Americká herečka Mia Farrowová u haagského soudu (srpen 2010)

Carole Whiteová, která pro modelku pracovala sedmnáct let, než se v roce 2006 rozkmotřily, si však scénku pamatovala jinak. Campbellová prý v Mandelově rezidenci flirtovala s Charlesem Taylorem, který se toho roku v Libérii ujal prezidentského úřadu.

"Přišla ke mně s očima navrch hlavy, že jí Taylor slíbil diamanty," popisovala Whiteová průběh večeře pořádané pod záštitou dětské nadace Nelsona Mandely. Modelka toto tvrzení popřela a do agentky se pustil i Taylorův obhájce Courtenay Griffiths. Podle něj mstivá agentka "uvedla jen snůšku lží a jde jí jen o peníze".

Každopádně i americká filmová diva Farrowová u soudu řekla, že to ráno "Campbellová jistě věděla, že je to diamant od Taylora".

"Špinavé kamínky" získal šéf dětské nadace

Modelka si nakonec drahocenný dárek nenechala. Poslechla prý radu své agentky, že by vyvezení kamenů z JAR bylo nelegální, a balíček proto věnovala tehdejšímu předsedovi Mandelovy dětské nadace Jeremy Ractliffemu. I tomu teď zřejmě její výpověď zavařila.

Ractliffe, který před jedenácti lety odstoupil z vedení nadace, ale dál zůstal členem správní rady, totiž až dosud "těch několik špinavých kamínků" nadaci nepředal a ani tento dar nikde nezapsal. Současné vedení Mandelovy nadace vydalo koncem minulého týdne prohlášení, že po něm bude žádat vysvětlení.

Ať už to bylo jakkoli, plejáda celebrit na lavici svědků alespoň znovu na chvíli donutila veřejnost zaměřit pozornost na jedno z nejstinnějších údobí, které se v západní Africe odehrálo koncem minulého století, a na kauzu, při níž vůbec poprvé v historii stanul před soudem bývalý africký diktátor.

Charles Taylor je dohromady obžalován v jedenácti bodech z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti včetně mučení, znásilňování, mrzačení a zotročování. Z Libérie se v letech jeho krutovlády stala zničená země plná zfetovaných dětských bojovníků, kteří neváhali zabít kohokoli, kdo se jim postavil do cesty.

CHARLES TAYLOR

Charles Taylor před mezinárodním tribunálem (5. srpna 2010)Africký diktátor Charles Taylor se narodil v liberijské metropoli Monrovii. Jeho otec údajně patřil k potomkům osvobozených otroků, kteří se do Afriky vraceli od osmnáctého století z Velké Británie a USA.

Taylor studoval v USA, později se přidal k Muammaru Kaddáfímu v Libyi a od roku 1989 vedl v rodné Libérii povstaleckou skupinu. V 90. letech velel revolučnímu hnutí, které získalo moc nad celou zemí. V roce 1997 ho Liberijci zvolili prezidentem (získal kolem 75 procent hlasů, vědělo se však, že by v zemi rozpoutal válku, kdyby neuspěl).

Taylor nastolil autoritářský režim, netrvalo dlouho a na severu se proti němu začali seskupovat povstalci. V roce 2003 prezident ovládal už jen hlavní město a území ve středu státu. Nakonec abdikoval (i po zvýšeném tlaku USA) a byl na něj vydán mezinárodní zatykač za zločiny v Sieře Leone.

Taylor odešel do exilu v Nigérii, v roce 2006 byl na žádost nové prezidentky Libérie vydán zpět a následně poslán k soudu v Haagu. Taylor není souzen u mezinárodního soudu (ICC), proces vede soud pro válečné zločiny v Sieře Leone. Z bezpečnostních důvodů ale nezasedá v tamní metropoli Freetownu, nýbrž v Nizozemí.

I Haag odmítal hostit Taylorův proces, stejně jako třeba Španělé a Rakušané, nakonec ale soud povolil pod podmínkou, že si Taylor svůj trest nebude odpykávat v Nizozemí. Případné uvěznění nakonec přislíbila až Velká Británie. Rozsudek by měl padnout v příštím roce.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...