„Spící vrah“ Lonnie Franklin. (10. srpna 2016)

„Spící vrah“ Lonnie Franklin. (10. srpna 2016) | foto: AP

Sériového „spícího“ vraha poslali na smrt. Zavraždil deset žen

  • 12
Soud v Los Angeles odsoudil ve středu k smrti Lonnieho Franklina, známého jako „spící vrah“. Ten má na svědomí smrt devíti žen a jedné dívky. Vraždy dělilo více než 20 let, což mu vyneslo zmíněnou přezdívku. Bývalý popelář jakoukoli vinu odmítá, na svou obhajobu však podle agentury AP neřekl ani slovo.

Třiašedesátiletý Franklin podle soudu nacházel své oběti v chudé čtvrti Los Angeles, prvních sedm žen zavraždil v letech 1985 až 1988, další dvě a patnáctiletou dívku pak mezi roky 2002 a 2007.

„Nevzpomínám si, že bych se během všech těch let v systému trestní spravedlnosti setkala s někým, kdo by spáchal tak zrůdné činy jako vy,“ řekla Franklinovi soudkyně Kathleen Kennedyová.

Místní obyvatelé si v době zločinů stěžovali, že nebyly důsledně vyšetřeny, neboť šlo většinou o chudé Afroameričanky. Příbuzní obětí u soudu Franklinovi popisovali bolest, kterou kvůli jeho činům cítí. V jednací síni byla i žena, která jeho útok přežila a identifikovala jej. „To je člověk, který mě střelil,“ prohlásila téměř tři desetiletí po útoku Enitera Washingtonová.

Vedle jejího svědectví hovořily proti Franklinovi i stopy DNA a fotografie oběti nalezené v jeho garáži. Podle prokurátorky Beth Silvermanové bylo jeho motivací chladnokrevné páchání zla.

„Je to psychopatický, sadistický sériový vrah, kterému působí radost, když může ženám způsobovat bolest a zabíjet je,“ uvedla Silvermanová. Obhajoba trvala na tom, že všechny činy spáchal dosud neobjevený tajemný vrah a neúspěšně žádala o zproštění viny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video