Svatba homosexuálů ve Španělsku - Carlos Baturim (vlevo) a Emilio Menendez jsou prvními homosexuály, kteří ve Španělsku využili legalizace sňatků párů stejného pohlaví. (11. července 2005) | foto: Sergio Perez, Reuters

Španělští gayové uzavřeli první legální sňatek

  • 331
Španělsko zažilo první svatbu homosexuálů. Umožnil ji zákon, který parlament přijal minulý měsíc. Prvním párem oddaným podle nové normy jsou dva gayové, kteří spolu žijí přes třicet let. Civilnímu sňatku přihlíželo asi dvacet jejich příbuzných a známých.

Emilio Menendez a Carlos Baturim se vzali ve městě Tres Cantos, asi třicet kilometrů severně od Madridu.

Po skončení obřadu pyšně ukazovali snubní prsteny a dokument o uzavření manželství. Kromě dvacítky příbuzných a známých sezdávaného páru přihlíželo obřadu i na padesát novinářů.

Španělsko je podle agentury Reuters po Kanadě, Nizozemsku a Belgii čtvrtou zemí na světě, která povoluje sňatky párů stejného pohlaví. Podle španělského zákona mohou homosexuální dvojice i adoptovat děti. - více zde

Proti přijetí zákona demonstrovaly v tradičně katolickém Španělsku statisíce lidí, v čele protestů stanuli představitelé církve. Průzkumy veřejného mínění ovšem ukázaly, že pro legalizaci sňatků homosexuálů, kterou nakonec prosadila socialistická vláda, je sedmdesát procent obyvatel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video