Během egyptských jednání izraelská akce v pásmu Gazy pokračuje.

Během egyptských jednání izraelská akce v pásmu Gazy pokračuje. | foto: Reuters

Španělský deník prohlásil, že Hamas přijal příměří. Ministr to popřel

  • 164
Španělský deník El País napsal s odkazem na španělského ministra zahraničí Miguela Ángela Moratinose, že radikálové z Hamasu přijali egyptský návrh na příměří s Izraelem. Nadšení ale vzápětí vyprchalo. Ministr totiž oznámil, že o návrhu příměří nemá ponětí. Představitel Hamasu v Libanonu Usáma Hamdan potvrdil, že "pořád existují sporné body".

Španělský deník informoval na svých internetových stránkách o tom, že jeden z lídrů Hamasu Ajmán Táhá uspořádá ještě dnes tiskovou konferenci. Táhá je členem delegace, která za Hamas v Egyptě vyjednává.

Mluvčí Hamasu v Sýrii podle deníku navíc řekl, že jeho organizace přijala návrh příměří, aby zastavila válku v pásmu Gazy. Španělské ministerstvo zahraničí ale vzápětí informace listu popřelo s tím, že o příměří nemá žádné informace.

Agentura AP odpoledne informovala o tom, že se Hamas v Egyptě dohodl jen na podmínkách dočasného desetidenního příměří, které by nyní Egypťané rádi předložili ke schválení Izraelcům. V otázce dlouhodobého příměří prý stále zůstávají nedořešené body.

Izrael má výhrady i k dočasnému příměří

Ještě odpoledne přicházely z Káhiry informace, že Hamas požaduje několik změn v egyptském návrhu. Vadilo mu hlavně, že nabídka neobsahuje časové limity pro otevření hraničních přechodů a odchod izraelských jednotek z pásma.

Výhrady k egyptskému plánu měli i Izraelci. Žádali o co nejpodrobnější dohodu o mechanismu, který zamezí pašování zbraní do pásma přes hranici s Egyptem.

O izraelském přístupu vypovídá to, že izraelský vyjednavač Amos Gilad znovu odložil svůj příjezd do Káhiry, plánovaný původně na pondělí. Tentokrát se hovoří o tom, že bude jednat až ve čtvrtek a že to má být rozhodující kolo rozhovorů. Informaci o jeho čtvrteční cestě potvrdil i premiér Ehud Olmert.

Otázkou zůstává, jak se Izrael postaví k dočasnému příměří. To v izraelském kabinetu prosazovala šéfka izraelské diplomacie Cipi Livniová a ministr obrany Ehud Barak. Narazili ale na odpor premiéra Olmerta, který trvá na pokračování operace.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video