Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Ve Španělsku začal soud kvůli vraždě starosty, obžalováni jsou i dva Češi

  • 2
Ve španělském Alicante v pondělí začal soudní proces kvůli vraždě starosty obce Polop, v němž jsou obžalováni i dva Češi Robert Franěk a Radim Rakowski. Ti podle prokuratury vraždu Alejandra Ponsody spolu se třetím mužem na objednávku v roce 2007 spáchali, za což jim hrozí až 27 let vězení. Jejich obhájci však tvrdí, že korunní svědek v procesu lže.

Klíčovou kartou obžaloby je právě svědek v ochranném režimu, jemuž původně zadavatelé vraždy za její provedení nabídli 35 tisíc eur (asi 880 tisíc korun). On však starostu zabít odmítl, a tak se posléze zosnovatelé vraždy obrátili na dva Čechy a španělského dealera drog Raúla Montera

Španělé zatkli dva Čechy kvůli podezření z nájemné vraždy

Jim podle vyšetřovatelů zadavatelé zaplatili 50 tisíc eur. Motivem činu bylo podle obžaloby odstranění starosty, jehož místo chtěl zaujmout radní pro místní rozvoj Juan Cano, což se mu také povedlo a starostou se stal. 

Zatčen byl v roce 2009 a v pondělí stanul před soudem spolu s třemi dalšími muži, kteří vraždu starosty podle prokuratury zosnovali. Za podněcování k vraždě a další trestné činy jim hrozí až 25 let vězení.

Cano se v pondělí před budovou soudu v rozhovorech s novináři „vysmál“ obžalobě kvůli jejímu korunnímu svědkovi. Též jeden z jeho kompliců Salvador Ros novinářům řekl, že je „velmi klidný“ a že neví, z čeho je vlastně obviněn. Tvrdí, že je nevinný.

Vražda starosty obce Polop (též Polop de la Marina), která leží v turisticky oblíbeném regionu nedaleko letoviska Benidorm, se stala 19. října 2007 večer ve starostově garáži. 

Když Ponsoda přijel domů, pachatelé na něj několikrát vystřelili a zasáhli ho mimo jiné do hlavy. Starosta za několik dní podlehl zraněním v nemocnici.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video