VIDEO: Skákání přes nemluvňata. Ve Španělsku je tím ochraňují před ďáblem

  • 3
Ve španělské vesnici Castrillo de Murcía muži oblečení za ďábly přeskakují každý rok batolata položená na peřinách na zemi. Tato událost, které je mezi místními velmi oblíbená, se koná během festivalu s názvem „El Colacho“ při slavnostech Těla a Krve Páně.

Při rituálu, kterému se španělsky říká El Salto del Colacho (česky „ďáblův skok“) muž oblečení do žlutočervených úborů skáčou přes děti narozené v uplynulých dvanácti měsících. „Ďáblové“ při skocích drží v rukou biče a kastaněty. Rituál slouží k očištění dětí od prvotního hříchu a má jim zajistit šťastný život a ochranu před nemocemi a zlými duchy.

Tato zvláštní tradice nemá přesně doložený původ, datuje se však nejméně do začátku 17. století, konkrétně kolem roku 1620. Festival organizuje Bratrstvo Santísimo Sacramento de Minerva a slavnosti trvají týden. Přeskakování přes děti se odehrává v neděli a je vrcholem a zároveň závěrem slavností. Britský list The Guardian zařadil tento rituál mezi jeden z nejpodivnějších na světě.

Po rituálu děti hází na nemluvňata okvětní lístky růží a dále následuje slavnostní hostina, při které bratrstvo podává tradiční chléb a víno. I přes možné nebezpečí pádu či zakopnutí čerta ve značkových teniskách, ze kterého nejedněm rodičům jistě tuhne krev v žilách, nebylo ze slavností nikdy hlášeno žádné zranění.

Papež Benedikt XIV. v minulosti žádal španělské kněží i obyvatele vesnice Castrillo de Murcía , aby tento rituál nepodporovali. Víc než o možné nebezpečí mu však šlo o podporu klasického křtu, neboť podle církve může děti od prvotního hříchu očistit pouze očista svěcenou vodou, nikoli skákající muži převlečení za ďábly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video