Soudce zmírnil jedno Jacksonovo obvinění

  • 8
Kalifornský soudce zmírnil obvinění proti Michaelu Jacksonovi. Během úterního líčení v Santa Marii překvalifikoval jedno z obvinění proti zpěvákovi z trestného činu na pouhý přestupek. Alkohol podle něj nepodával nezletilému chlapci s úmyslem ho zneužít.

PŘÍLOHA
Michael Jackson u soudu

Někdejší popový král je souzen ze sexuální obtěžování nezletilého chlapce a hrozí mu až dvacetileté vězení.

Jackson je obviněn mimo jiné z trestného činu podávání alkoholu nezletilému chlapci s úmyslem sexuálně ho zneužít. Soudce Rodney Melville tento trestný čin překvalifikoval na přestupek pouhého podávání alkoholu nezletilé osobě. Učinil tak na žádost obžaloby.

V platnosti zůstávají obvinění ze sexuálního obtěžování, únosu, omezování osobní svobody a vydírání. Jackson všechna obvinění odmítl.

Podle soudních pozorovatelů nahrává redukce obvinění obžalobě, protože přestupek se snáz dokazuje. Kdyby zůstalo u původního obvinění z trestného činu, hrozilo by Jacksonovi až čtyřleté vězení, zatímco přestupek předpokládá pokutu nebo krátký pobyt za mřížemi okresní věznice.

Chlapec, který byl v době údajného obtěžování třináctiletý, vypověděl nyní, že Jackson mu často podával alkohol, když byl počátkem roku 2003 spolu s rodinou na zpěvákově kalifornském ranči Neverland.

Proces s Jacksonem vstoupil do závěrečné fáze. Soudce se v úterý sešel se zástupci obhajoby a obžaloby, aby s nimi projednal, jak poučí členy poroty, než vloží případ do jejích rukou. Obě strany také stanovily délku a způsob pronášení závěrečných řečí.

Detektiv: Zpěvák umírá strachy
S odvoláním na soukromého detektiva Gordona Novela napsal časopis Vanity Fair, že zpěvák "umírá strachy" z myšlenky, že půjde do vězení. Novel měl dokázat, že Jackson se stal obětí spiknutí, ale časopisu řekl, že Jackson mu dluží na honoráři pět tisíc dolarů.

V čísle, které se objeví na stáncích 8. června, Novel uvedl, že popový zpěvák si stěžoval v březnu na samém počátku soudního líčení, že proces prohraje.

"Jednal, jako kdyby měl umřít strachy," citoval měsíčník Novela. "Stále se ptal, čemu se podobá věznice a jestli se tam může dívat na televizi a na filmy," uzvedl Novel z vydání, jehož výňatky zveřejnila s předstihem agentura Reuters.

Michael Jackson odchází od soudu v kalifornskén Santa Marii. (10. května 2005)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video