Sopka Šiveluč se po letech probudila k životu.

Sopka Šiveluč se po letech probudila k životu. | foto: Profimedia.cz

Sloup popela a dým. Kamčatská sopka Šiveluč se probudila k životu

  • 1
Sopka Šiveluč, nejseverněji položený vulkán na poloostrově Kamčatka, se opět probrala k životu a vychrlila sloup popela do výše sedmi kilometrů nad mořem. Podle místních úřadů nejsou tamní obyvatelé ohroženi.

Ruští seizmologové zaznamenali erupci, provázenou otřesy půdy, čtyři minuty před polednem místního času (v 00:56 SEČ). Nejbližší vesnice, která leží asi padesát kilometrů od vulkánu, nijak postižena nebyla.

Šiveluč, vypínající se do výšky 3 283 metrů, je jednou z nejaktivnějších kamčatských sopek, a proto je pod nepřetržitým dohledem. Oblaka sopečného popela ze sopek Ključevskaja a Šiveluč v říjnu 2010 po několik dnů omezovala leteckou dopravu v severním sektoru Tichého oceánu.

Kamčatka se svými 29 aktivními a více než dvěma stovkami vyhaslými sopkami patří k nejaktivnějším vulkanickým oblastem na světě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Ključevskaja

Video