Výbuch sopky v Indonésii usmrtil člověka, dalších 41 lidí se zranilo

  • 24
Na východě nejlidnatějšího indonéského ostrova Jáva v sobotu vybuchla sopka Semeru. Mohutný oblak tmavého kouře a popela přinutil místní obyvatele utéct. Při výbuchu zemřel nejméně jeden člověk, dalších 41 lidí je zraněných, většina z nich má popáleniny, uvádějí místní úřady.

Erupce nastala kolem 15:00 místního času (09:00 SEČ). Ze záběrů na sociálních sítích je vidět, jak místní utíkají před mohutným oblakem popela.

Šéf okresu Lumajang Thoriqul Haq uvedl, že přilehlé vesnice zahalila temnota. Několik stovek lidí se přesunulo do dočasných přístřešků či do jiných okresů. 

Erupci doprovázela také silná bouřka. Déšť spolu s doutnajícími troskami a lávou vytvořil husté bahno, které přerušilo dopravní spojení mezi dvěma vesnicemi a ztížilo celou evakuaci.

Semeru je nejvyšší vulkán na Jávě. Naposledy vybuchl v lednu, erupce se tehdy obešla bez obětí na životech. V Indonésii, kde žije přes 270 milionů obyvatel, je téměř 130 aktivních sopek. Tato oblast je součástí takzvaného ohnivého kruhu, což je pás kolem zlomových linií v Tichém oceánu s častým výskytem zemětřesení a sopečných erupcí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video