Záchranné práce se komplikují. Ilustrační foto.

Záchranné práce se komplikují. Ilustrační foto. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Slovenští záchranáři bojují o životy zavalených horníků

  • 13
Slovenští báňští záchranáři mají plné ruce práce. Čtyři horníky z hnědouhelného Dolu Nováky nedaleko Prievidze ve čtvrtek krátce před sedmou hodinou ranní uvěznil pod zemí zával. Přes noc prokopali vrt, kterým se za zával dostala speciální kamera. Horníky ale neobjevila.

"Podařilo se nám prorazit vrty a kolegové z báňské záchranné služby z Ostravy do nich zavadli speciální kameru. Ta potvrdila, že za materiálem, který se propadl z vyšších nadloží, volný je prostor. Je tam vzduch a podmínky pro přežití. Zavalené jsme ale neviděli," řekl iDNES.cz záchranář Martin Gurský.

Dva vrty o průměru patnácti centimetrů záchranáři proráželi prakticky celou noc.

"Navrtaných je zatím devět metrů z dvaceti," řekl po půlnoci pro slovenská média ředitel Hlavní báňské záchranné služby v Prievidzi Stanislav Paulík.

Podle něj je stále šance, že muži jsou naživu.

Horníci jsou pod zemí už přes den
"V 6:45 došlo k závalu podmáčených nadložních hornin v 7. těžebním úseku dolu Nováky," sdělila iDNES.cz Iveta Roháčová ze sekretariátu generálního ředitelství Hornonitrianskych baní Prievidza.

"Zjistilo se, že jsou pohřešováni čtyři horníci," dodala. Horníci jsou zavaleni asi 200 metrů pod zemí. Nehoda se stala hned na začátku směny, kdy byla většina zaměstnanců teprve v přístupových chodbách.

Na místo ihned vyrazili záchranáři Hlavní báňské záchranné stanice v Prievidzi. Česká televize uvedla, že slovenským kolegům vyjeli na pomoc i záchranáři z Ostravy.

"Intenzivně se pracuje na jejich záchraně," doplnila odpoledne Roháčová.

Neoficiální zprávy hovoří o tom, že jeden z horníků se nacházel v jiné části šachty než ostatní tři. Po závalu prý ještě chvíli komunikoval s kolegy. Poté se odmlčel. Existuje prý ale naděje, že se zavalení stihli před bahnem ukrýt do některé z bočních chodeb.

Záchranáři původně odhadovali vyprošťovací práce na tři hodiny. Situace na místě ale komplikuje voda. Do chodby jí během posledních hodin prosáklo podle odhadů na 200 litrů.

Nejde o první podobnou nehodu v hornonitranských dolech. Před dvanácti lety sesuv v Dole Handlová zabil čtyři horníky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video