ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: krimi-plzeň

Psí sádlo za 50 eur. Slováci žijící poblíž osad musí své psy dobře hlídat

  • 172
Na Slovensku vyšetřuje policie nelegální byznys se čtyřnohými mazlíčky. Podle informací Televize Markíza pořádají Romové z obce Chminianské Jakubovany u Prešova nelegální psí zabijačky, a to především kvůli výrobě „léčivého“ sádla. „Z jednoho psa se dá vyškvařit pět až šest lahví o obsahu sedm decilitrů,“ říká obyvatel osady v reportáži.

Podle informací Televize Markíza je poptávka po sádle tak velká, že nelegální výrobci kradou psy i v okolních vesnicích, tedy v okolí Popradu a Levoče. Podle jednoho z prodejců, kterého natočila televize, totiž není jednoduché najít vhodného psa. „Musí mít na sobě dostatek tuku, jinak se z něj sádlo vyškvařit nedá,“ tvrdí.

Osadníci věří, že má psí sádlo léčivé účinky při zánětech průdušek. Obyvatelé z nedaleké obce potvrdili, že osadníci sádlo běžně prodávají. Je o něj údajně zájem i ve Velké Británii. Jedna nádoba, v níž osadníci sádlo ze psů prodávají, stojí od 30 do 50 eur, v přepočtu tedy 800 až 1330 korun. 

Slovenská redakce několik nádob se sádlem zakoupila a nechala udělat jejich chemický rozbor. „Přišel jsem na to, že se jedná o velmi zajímavou kombinaci živočišných druhů. Nacházely se tam prvky pocházející ze zvířat jako pes, srna či jelen,“ řekl k obsahu nádob Jaroslav Židek z katedry hygieny a bezpečnosti potravin. 

Reportérka Kristína Kovešová pro Bratislavské noviny.sk popsala, proč je obtížené získat důkazy o úmyslném usmrcení psa. „Lokalita Chminianských Jakubovian je pro nezvané návštěvníky nebezpečná. Děti házejí na auta i lidi menší či větší kameny víceméně při každé příležitosti. Možná i proto se psí zabijačky konají právě tady. Nikomu, kdo by jim mohl zabránit, se sem chodit nechce,“ uvedla televizní reportérka. 

Důkazy mluví jasně a potvrzují, že k zabíjení psů v Chminianských Jakubovianech dochází. V osadě bylo nalezeno několik koster a dalších pozůstatků psích těl. Jenže pokud se policii nepodaří prokázat, že byli psi utýráni k smrti, osadníkům, kteří zvířata zabili, nic nehrozí. 

„I když vidíte, že mají psa zavěšeného na trojnožce, není to nic platné. Pokud to chcete natočit, okamžitě přiběhne sto osadníků a vlastními těly vám v tom zabrání,“ vysvětlila Kovešová. Dodala, že ji nejvíce mrzí, že se veterinářům při natáčení reportáže nepodařilo odebrat psa z rukou osadníků a zachránit mu tak život.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video