Vězení

Vězení - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Slováci snížili trestní odpovědnost na 14 let

  • 75
Slovenský parlament snížil hranici trestní odpovědnosti z patnácti na čtrnáct let. Poslanci schválili nový trestní zákon, který zavádí také domácí vězení nebo přísnější sazby za nejzávažnější činy. Při trestání úkladných vrahů se soudy budou řídit principem "dvakrát a dost".

Zákon začne platit od příštího roku.

Kromě snížení trestní odpovědnosti jsou dalšími významnými změnami například zavedení alternativních trestů. Pachatelé méně závažných trestných činů tak mohou být odsouzeni k veřejně prospěšným pracím nebo domácímu vězení.

Přísnější je zákon k vrahům a organizovanému zločinu. Člověk, který je podruhé odsouzen za úkladnou vraždu, musí dostat doživotí. Stejný trest stihne "mafiánské" vrahy, kteří čin spáchají jako členové organizovaném gangu.

Podle ministra spravedlnosti Daniela Lipšice nový zákon postupuje přísněji proti pachatelům násilných trestných činů, organizovanému zločinu a korupci. Více také chrání oběti zločinů.

Firmy nebudou trestně odpovědné
K projednávání trestního zákona se slovenští poslanci vrátili po několika měsících. Předchozí návrh ministr spravedlnosti stáhl. Zdálo se mu, že ho zákonodárci svými zásahy příliš zmírnili.

Poslanci nepodpořili trestní zodpovědnost právnických osob. Firmám by hrozily pokuty i zrušení. Zákonodárci to vypustili. "Jsem zklamaný. Některé právnické osoby páchají závažné delikty a jsou prakticky nepostižitelné," postěžoval si Lipšic.

Pro nový trestní zákon se podle televize TA3 vyslovilo 117 poslanců. Proti byl jeden zákonodárce, přes dvacet dalších se zdrželo. Nový trestní zákon tak podpořila i slovenská opozice. Ministr spravedlnosti byl po hlasování spokojen.

"Je to jeden z nejdůležitějších zákonů, který parlament po roce 1989 přijal," řekl televizi TA3.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video