Ján Slota

Ján Slota - Předseda SNS Ján Slota 27. června jednal o podobě nové vlády s předsedou Smeru Robertem Ficem. | foto: ČTK

Slota chce kvůli své „kriminální“ minulosti zrušit Ústav paměti národa

  • 21
Poslanci slovenské SNS chtějí zrušit Ústav paměti národa, který zkoumá zločiny fašistického a komunistického režimu. Návrh předložili parlamentu jen pár dnů poté, co média informovala o údajné kriminální minulosti šéfa strany Jána Sloty. Na ni poukázaly právě dokumenty StB.

Ústav paměti národa (ÚPN) by měl podle návrhu Sloty a jeho kolegů zaniknout od 1. ledna 2009.

"Ústav paměti národa se navrhuje zrušit zejména z důvodu, že jako veřejnoprávní instituce už delší dobu neplní své společenské poslání a úkoly, které mu stanovuje zákon," vysvětlili poslanci svůj návrh.

Mluvčí premiéra Roberta Fica Silvia Glendová portálu sme.sk řekla, že poslanecký návrh ještě projedná koaliční rada. Podle kuloárních informací ale má i podporu koaličních poslanců ze strany Vladimíra Mečiara. Mečiar prý před dvěma týdny telefonicky oznámil šéfovi správní rady ÚPN Ivanu Petranskému, že jeho instituci zákonem zruší.

Petranský, jehož nominovala právě SNS, řekl serveru aktualne.sk, že návrh zákona nebude komentovat. Vyjádří se na pondělní tiskové konferenci.

Média poslední dobou informovala s odvoláním na spisy StB, že prý Slota v mládí vykrádal obchody na Slovensku, odkud utekl do Rakouska, kde zase vykrádal auta, a že za tyto údajné činy však nebyl ani souzen. Slota nařčení odmítl a SNS zpochybnila hodnověrnost dokumentů komunistické tajné policie. - o Slotově minulosti čtěte zde

ÚPN vznikl za předchozí pravicové vlády Mikuláše Dzurindy, vytvořil jej a zprvu řídil bývalý disident a exministr vnitra Ján Langoš. Ústav kupříkladu zveřejnil jména agentů a dalších spolupracovníků StB, jakož i jména příslušníků kontrarozvědky StB v Bratislavě a likvidátorů židovského majetku za druhé světové války.

Podle návrhu SNS by dokumenty ústavu měly přejít do vlastnictví státu a spravovat by je měl Vojenský historický ústav.

ÚPN koncem loňského roku podal na generální prokuraturu i první podněty, aby vyšetřila čtyři trestné činy, z jejichž spáchání jsou podezřelí příslušníci StB. Chystá i další podání, například ohledně úmrtí na hranicích se Západem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video