Slintavka pochoduje Evropou

Nákaza slintavky a kulhavky se dál šíří infikovanými zeměmi. V Nizozemsku roste počet ohnisek, vzrostl už na jedenáct. Nemoc bere chovatelům naděje. Objevilo se také nové podezření v dosud nezasažené zemi - Německu. Nizozemští farmáři v zoufalství zajali tři inspektory, kteří k nim přišli zjistit, zda epidemie slintavky zasáhla i jejich farmy. V jejich vsi Kootwijkerbroek se totiž potvrdila nákaza. Po několika hodinách je farmáři propustili.

Německo má nové podezření
Z chovné farmy prasat v západoněmeckém Kleve, pouhých 20 kilometrů od nizozemské hranice, chovatelé nahlásili podezřelé úmrtí dvou selat, které vyvolalo obavy z onemocnění slintavkou a kulhavkou. V Německu zatím nebyl žádný případ této nemoci zaznamenán a několik předchozích podezření se nepotvrdilo.

Farma, na níž je chováno 700 prasat, byla okamžitě uzavřena a izolována od okolí. Podezřelým zvířatům byly odebrány vzorky krve, výsledky vyšetření však budou známy až v sobotu.

V případě, že by se na farmě v Kleve slintavka prokázala, muselo by být jen v  tříkilometrovém okruhu kolem tohoto podniku utraceno celkem 17 000 zvířat na dalších 64 farmách.

Nizozemsko volá: chceme celoplošné očkování
Pro Nizozemsko je nepříznivé zejména rozložení nákazy - jsou totiž z různých částí země. Zasaženy byly nově dvě farmy chovající skot ve východonizozemském Oosterwolde a farma s telaty v už zmíněné vsi Kootwijkerbroek ve střední části země.

Zákazu celoplošného očkování zřejmě zvoní hrana. Nizozemsko začalo před komisaři v Bruselu usilovat o povolení celoplošného očkování, které považuje za jedinou možnost, jak slintavku zastavit. Dosud může očkovat jen zvířata v okruhu dvou kilometrů od potvrzených ohnisek nákazy.

Očkovaná zvířata se v zemích Evropské unie neprodávají, kvůli protilátkám, které se jim vytvoří v těle. Proto se už několik desetiletí od očkování upouští. Podle veterinářů ale není ani očkování příliš účinnou zbraní. Virus slintavky a kulhavky totiž mutuje a na každou jeho mutaci se musí použít jiný druh vakcíny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video