Mark Meechan přichází k soudu (23. dubna 2018)

Mark Meechan přichází k soudu (23. dubna 2018) | foto: Profimedia.cz

Skot naučil hajlovat mopse na povel Sieg Heil, u soudu dostal pokutu

  • 75
Debatu o svobodě slova vyvolal v Británii případ třicetiletého muže, který naučil hajlovat mopse jménem Buddha. Mark Meechan v pondělí odešel od soudu s pokutou ve výši 800 liber (23 200 korun). Hájil se tím, že chtěl videem jen pozlobit svoji přítelkyni, které zvíře patří.

Mark Meechan ze skotského města Coatbridge naučil mopse zvedat packu na příkaz „Sieg Hail“ a „Zplynujte Židy“. Video, které nahrál na YouTube před dvěma lety, nasbíralo více než tři miliony shlédnutí.

Minulý měsíc ho soud shledal vinným z podněcování nenávisti a v pondělí mu udělil pokutu ve výši 800 liber. „Došel jsem k závěru, že video, které jste zveřejnil na veřejném komunikační síti je hrubě urážlivé a obsahuje výhružný, antisemitský a rasistický materiál,“ rozhodl podle BBC soudce Derek O’Carrol.

Meechan se hájil, že nahrávkou chtěl jen pozlobit svoji přítelkyni. „I vtip může být velice urážlivý. Rasistický vtip nebo ofenzivní video neztrácejí nic na svém obsahu jen proto, že jeho autor tvrdí, že chtěl jenom někoho rozesmát,“ dodal soudce na adresu muže, který na YouTube vystupuje pod přezdívkou Count Dankula.

Meechan se hodlá odvolat. Podle svých slov podstata jeho vtipu spočívala v „paradoxu mezi roztomilostí zvířete a vulgaritou věci, na kterou reaguje“. Před soudní síní demonstrovalo několik desítek lidí, podle nichž rozsudek porušuje právo na svobodu slova. Meechana přišel podpořit například Tommy Robinson, bývalý vůdce krajně pravicového hnutí English Defence League.

Odsouzeného se zastal i slavný komik Ricky Gervais. „Pokud nevěříte na právo říkat ‚hrubě urážlivé‘ věci, tak nevěříte ve svobodu slova,“ tweetoval herec a moderátor známý i v Česku ze seriálu Kancl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video