Mladé aktivistce už v minulosti vyhrožovali za to, že si psala deník líčící poměry za vlády Talibanu. Nyní ji ozbrojenci postřelili, utrpěla vážná zranění. Ilustrační foto

Mladé aktivistce už v minulosti vyhrožovali za to, že si psala deník líčící poměry za vlády Talibanu. Nyní ji ozbrojenci postřelili, utrpěla vážná zranění. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Školačka psala deník o životě pod vládou Talibanu. Postřelili ji za to

  • 180
Čtrnáctiletá pákistánská dívka si psala deník o tom, jaké je to žít za vlády Talibanu. Její zápisky dokonce pravidelně zveřejňoval server BBC. Nyní ji za to postřelili ozbrojenci a s vážnými zraněními bojuje o život.

Na mladou aktivistku Malálu Júsufzajovou bojující za právo dívek na vzdělání zaútočili v úterý ozbrojenci. Dívku vážně zranili na hlavě a krku. Postřelena byla i další dvě děvčata. K útoku se přihlásil Taliban.

Už v minulosti dívce vyhrožovali kvůli tomu, že si od svých jedenácti let psala deník o tom, jak vypadá běžný život za vlády Talibanu. Ten získal v roce 2009 kontrolu nad oblastí údolí Svát na severozápadě země, odkud Malála pochází.

Pákistánská armáda později Taliban z údolí vytlačila a školačka získala nejvyšší státní civilní ocenění za hrdinství. Byla také nominována na mezinárodní mírovou cenu pro dětské aktivisty.

Ve svém deníku popisovala útrapy místních obyvatel a kritizovala zejména uzavření dívčích škol. Její zápisky následně pod pseudonymem pravidelně uveřejňoval zpravodajský server BBC.

Útok se odehrál, když se Malála spolu s dalšími dívkami vracela autobusem ze školy. Před střelbou se po ní ozbrojenci údajně výslovně ptali. Následně ji několikrát zasáhli. Lékaři nyní bojují o její život, uvedla agentura Reuters.

K útoku se veřejně přihlásil Taliban, který dívčinu kampaň označil za obscénní. "Je to nová kapitola obscénnosti a my musíme tuto kapitolu uzavřít," uvedl mluvčí Talibanu Ahsanulláh Ahsan.

Loni při rozhovoru pro BBC popsala, jak se pákistánské školačky bály, že jim členové Talibanu zohyzdí tváře kyselinou nebo je unesou. "Některé z nás proto tenkrát chodily do školy v obyčejných šatech, a ne ve školních uniformách, a předstíraly, že nejsou studentky. Učebnice jsme schovávaly pod šátky," řekla.

Svěřila se také, že až vyroste, chce studovat právo a vstoupit do politiky. "Sním o zemi, kde zvítězí vzdělání," dodala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video