Zatím se nepodařilo zjistit, proč šimpanzi zaútočili. Ilustrační foto

Zatím se nepodařilo zjistit, proč šimpanzi zaútočili. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Šimpanzi z rezervace v Sieře Leone zabili člověka

  • 55
Skupina šimpanzů v přírodním parku v Sieře Leone napadla v neděli místního řidiče a zabila ho. Zároveň zranila dva návštěvníky ze Spojených států a jednoho z Kanady. Policie po agresivních lidoopech pátrá.

Příslušníci polovojenské policie a pralesní strážci prohledávali hustý prales ve snaze dopadnout šimpanze, kteří mají na svědomí útok v rezervaci Tacugama nedaleko hlavního města.

"Řidič byl zabit na místě," sdělil policejní seržant John Kamara. Dva Američané a jeden Kanaďan přežili s těžkými zraněními, dodal. Šofér byl zaměstnancem rezervace. Zranění pracovali pro stavební firmu v Sieře Leone.

Zatím se nepodařilo zjistit, proč šimpanzi zaútočili. Podle policejního sdělení se velká skupina šimpanzů náhle vrhla na turisty v rezervaci, začala je kousat a trhat jim oblečení.

Šimpanzí rezervace Tacugama byla ustavena v roce 1995 jako útočiště pro osiřelé a opuštěné šimpanze. Polodivoké prostředí obývá asi 70 lidoopů. Mají přístup do ohrazených prostorů deštného pralesa i do velkých kabin, kde tráví noc.

Policie chce skupinu opů najít, aby jí mohla zabránit v útocích na místní vesničany či motoristy, kteří používají nedalekou silnici spojující Regent a Hasting.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video