UKÁZKA SÍLY? Severokorejci vytvořili během vojenské přehlídky v Pchjongjangu

UKÁZKA SÍLY? Severokorejci vytvořili během vojenské přehlídky v Pchjongjangu pomocí velkých barevných karet obří obrázek pistole. KLDR ráda ukazuje vojenské svaly a přehlídky jsou jedním z oblíbených způsobů, jak to udělat. (8. srpna 2012) | foto: AP

USA chystají novou korejskou válku, varuje náměstek ministra z KLDR

  • 183
Americká politika vůči severokorejskému režimu dovedla Korejský poloostrov krok od jaderné války. Na Valném shromáždění OSN to prohlásil náměstek ministra zahraničí KLDR Pak Kil-jon. Spojené státy podle něj dokončily plány na novou korejskou válku a "čekají na šanci, jak je realizovat".

"Kvůli pokračující nepřátelské politice Spojených států vůči KLDR na Korejském poloostrově stále přetrvává začarovaný kruh konfrontace a prohlubování napětí. Korejský poloostrov se stal nejnebezpečnější krizovou oblastí na světě, kde může jiskra spustit termonukleární válku," řekl Pak Kil-jon.

Severokorejské jaderné "odstrašování" je podle něj "mocnou zbraní, která brání suverenitu země".

Rada bezpečnosti OSN uvalila na Severní Koreu sankce kvůli jejím jaderným zkouškám v letech 2006 a 2009. Pchjongjang tvrdí, že potřebuje jaderné zbraně, aby se mohla bránit, když Spojené státy mají základny v Jižní Koreji a v Japonsku. Šestistranná jednání o jaderném odzbrojení Severní Koreje jsou na mrtvém bodě od roku 2008.

Podle severokorejského představitele jsou občané KLDR sjednoceni za svým novým vůdcem Kim Čong-unem, který nastoupil po smrti svého otce Kim Čong-ila loni v prosinci. "Náš lid následuje drahého váženého maršála Kim Čong-una, má v něj naprostou důvěru a energicky míří ke konečnému vítězství s optimismem stran budoucnosti," řekl.

Otec nynějšího šéfa KLDR Kim Čong-il býval titulován jako "drahý vůdce", zatímco jeho děd a zakladatel KLDR Kim Ir-sen jako "velký vůdce".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video