Zprava šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh, syrský prezident Bašár Assad a íránský

Zprava šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh, syrský prezident Bašár Assad a íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | foto: AP

Šéf Hizballáhu se po měsících ukázal na veřejnosti, večeřel s Ahmadínežádem

  • 22
Šéf radikálního libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh se mezi lidmi ukazuje zřídka. Kvůli smrtelném nebezpečí ze strany židovského státu obyčejně posílá jen videozdravice ze svého úkrytu. Teď ale povečeřel ve společnosti syrského a íránského prezidenta.

Hasan Nasralláh se na veřejnosti ukázal za poslední čtyři roky jen párkrát. Od roku 2006, kdy Hizballáh vedl krvavou válku proti Izraeli, je totiž pod smrtelnou klatbou židovského státu. Teď ale překvapivě svůj úkryt opustil.

To když za svým syrským protějškem Bašárem Assadem zavítal íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Oba státníci mají kromě vzájemného přátelství společné ještě něco - jejich vlády poskytují Hizballáhu štědrou finanční i vojenskou pomoci.

Ahmadínežád vyhrožoval Izraeli

"Před čtvrteční večeří šejk Nasralláh a prezident Ahmadínežád diskutovali o nejnovějším vývoji v regionu a sionistický hrozbách Libanonu a Sýrii," uvedla o schůzce televize al-Manar, kterou provozuje Hizballáh.

Zleva šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh, syrský prezident Bašár Assad a íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Zleva šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh, syrský prezident Bašár Assad a íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

"Pokud sionistický režim zopakuje minulé chyby, tak to zničí celý region," citovala televize al-Manar íránského vůdce.

Na izraelsko-libanonské hranici začíná být opět horko a Nasralláh v listopadu vyzval k posílení vojenského křídla Hizballáhu a slíbil Izraeli tvrdou odvetu, pokud na bašty hnutí na jihu Libanonu zaútočí.

Izrael chce Nasralláha zlikvidovat

Silnými prohlášeními se snaží Izraeli naznačit, že se nebojí jeho zastrašování. Obavy o jeho život se ale značně zvýšily poté, co v únoru 2008 po pumovém útoku v Damašku zemřel šéf vojenského křídla Hizballáhu Imad Mughní. Izrael jakoukoli účast na vraždě odmítl.

Assad se s Ahmadínežádem utvrzoval ve vzájemných "hlubokých a bratrských" vztazích jen týden poté, co do Damašku poslal svého člověka Washington, aby sem po pěti letech dosadil velvyslance. To je vnímáno jako oteplování vztahů obou zemí. (více o návratu velvyslance čtěte zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video