Výbuch v Péšáváru poničil i několik aut v okolí.

Výbuch v Péšáváru poničil i několik aut v okolí. | foto: Reuters

Sebevražedný atentátník odpálil bombu u stadionu s 30 tisíci lidmi

  • 6
Poblíž stadionu v pákistánském Péšáváru odpálil sebevražedný atentátník nálož. V tu chvíli byli na stadionu sportovci z celé země a třicet tisíc diváků. Exploze zabila čtyři lidi a dalších 13 zranila.

"Nálož vybuchla před branou stadionu, kde se právě odehrával závěrečný ceremoniál soutěží mezi týmy jednotlivých regionů," řekl agentuře Reuters místní policista.

Útok se odehrál krátce po závěrečném ceremoniálu, jímž vyvrcholily populární sportovní hry. Obrovskému krveprolití zabránilo jen to, že v době útoku už byla většina lidí mimo sportoviště.

Atentátníka zastavila policejní hlídka

Atentátníkem byl dvacetiletý muž, který na místo dorazil s osmi kilogramy výbušnin. Chtěl se dostat až na stadion, ale zastavila ho policie, takže nálože odpálil u vchodu. Policie se domnívá, že útok může souviset se situací na kmenových územích na severozápadě země. K útoku se ale zatím nepřihlásila žádná skupina.

Péšávar je správním střediskem Severozápadní pohraniční provincie, kde jsou mimořádně aktivní bojovníci islámského militantního hnutí Taliban, napojeného na teroristickou síť Al-Kajda.

Radikálové unesli kamiony

Pachatelé pumových a sebevražedných útoků dávají najevo nesouhlas s účastí Pákistánu ve válce proti terorismu. Od loňského července při těchto akcích přišlo o život na 1 300 lidí.

Pákistánský severozápad je dějištěm boje pákistánské armády proti Talibanu a Al-Kajdě. Dnes v tamním údolí Svát v bojích zahynulo 11 členů Talibanu a dva vojáci byli raněni.

Radikálové z pákistánského Jižního Vazíristánu se zase včera zmocnili třinácti kamionů, které vezly vozidla a další náklad pro zahraniční jednotky působící na území sousedního Afghánistánu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video